De nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Femke Marije Wiersma, bracht begin juli een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Ruitenburg in Woerden, Utrecht. Het bezoek richtte zich op het thema van emissiebeheersing. De familie Ruitenburg is één van de acht deelnemers aan het project ‘Spoelen met water’ binnen het programma ‘Integraal Aanpakken’.
Integraal Aanpakken & Spoelen met water
In het ‘Integraal aanpakken’ programma gaan onderzoekers, veehouders, sector en overheid samen aan de slag. Het doel is praktische maatregelen identificeren die de emissies van methaan en ammoniak verlagen. Het project ‘Spoelen met water’ monitort continu stalemissies met behulp van sensoren en vermindert deze door water te sproeien of te druppelen boven de loopgangen van de koeien.
Bezoek minister Wiersma bij familie Ruitenburg
Met gepaste trots gaf de familie Ruitenburg, samen met projectleider Jeanet Brandsma en Albert Winkel, een uitgebreide rondleiding aan de minister. Tijdens de rondleiding werd de werking van de sensoren, de methoden voor wateraanbreng en de meetresultaten toegelicht.
Tijdens de lunch in de ijssalon van het melkveebedrijf gaf Albert, als Landelijk Coördinator, de minister een overzicht van de huidige ontwikkelingen en kansen op het gebied van emissiebeheersing. Hij besprak de lopende fieldlabs en praktijkpilots, de oprichting van het Regieorgaan en de werkzaamheden van de Landelijke Coördinatoren, waaronder juridische, data- en technische aspecten. Ook kwamen de activiteiten van IenW en LVVN rond protocollering en normering van emissiemetingen aan bod, evenals de eerste doelvoorschriftvergunningen die nu in aanvraag zijn.
Hybride vergunningenstelsel
Er werd ook gediscussieerd over de kansen en aandachtspunten van een hybride vergunningenstelsel. Dit stelsel is gebaseerd op drie pijlers: forfaitaire emissiefactoren, bedrijfsspecifieke metingen met sensoren en bedrijfsmodellen zoals KringloopWijzer en Stoffenbalans. De mogelijkheden om deze drie elementen te combineren tot een versterkt en robuust systeem zijn uitgebreid besproken.
Bron: Integraal Aanpakken