Minister Schouten zit in de maag met een onuitvoerbaar gewijzigde Wet Dieren. Vanmiddag stemde de Tweede Kamer over de moties die de minister richting moeten geven voor het vervolg. De meest duidelijke motie daartoe, uit de pen van de VVD, werd aangehouden. Dit betekend dat pas op een ander moment de partij de motie opnieuw zal aanbieden voor een stemming. Wel werd het voorstel van BBB aangenomen om bij de NVWA na te gaan hoe de gewijzigde wet in de praktijk handhaafbaar is. Dit wordt meegenomen bij de impact analyse die het ministerie van LNV deze zomer uitbrengt.
Aangehouden motie
Vorige week diende VVD Kamerlid Thom van Campen, samen met een aantal andere partijen, een motie in die de minister oproept om bestaande wetgeving als uitgangspunt te nemen bij de invulling van de wetswijziging. De gewijzigde Wet Dieren lijkt nu voorbij te gaan aan het Besluit Houders van Dieren; waarin is vastgelegd aan welke eisen de eigenaar van een dier moet voldoen om het dierenwelzijn te borgen. De daar beschreven ingrepen zijn gebaseerd op het advies van de Raad voor Dieraangelegenheden, en dus op een brede maatschappelijke en wetenschappelijke context. Het is dus logisch om hier in de uitvoering van de wet rekening mee te blijven houden.
Oproep vanuit leden
In aanloop naar de stemmingen van aanstaande dinsdag ging een oproep rond bij de leden van LTO, POV en NAJK om de twijfelende partijen te overtuigen vooral voor deze motie te stemmen. Deze oproep, om het bestaande Besluit Houders van Dieren als uitgangspunt te nemen, is enthousiast door de veehouders in het land opgepakt. Nu is de motie echter aangehouden en daarmee niet in stemming gebracht. Op een nader te bepalen moment zal de Tweede Kamer over de motie uitspreken. LTO, POV en NAJK hopen dat de fracties daarbij de oproep vanuit de boeren meenemen in het besluit.
Eendagshaantjes
De Tweede Kamer is ook van mening dat het doden van eendagshaantjes verboden moet worden. Dit sluit aan bij de discussie die in verschillende andere Europese landen gevoerd wordt. Hoe dat moet gebeuren en op welke termijn moet blijken uit een onderzoek op verzoek van de SP en CDA, met de wens dat het zowel voor dier als de pluimveehouder goed uitpakt. Op de korte termijn heeft dit dus geen directe gevolgen voor de pluimveehouderij.
Bron: LTO Nederland