De Ledenraad van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. heeft het voorstel voor een toekomstbestendige ledenfinanciering met ruime meerderheid goedgekeurd. Daarnaast droeg Frans Keurentjes, voorzitter van het coöperatiebestuur en van de raad van commissarissen van de onderneming, de voorzittershamer over aan Erwin Wunnekink. Ook heeft de ledenraad een nieuw bestuurslid benoemd en twee bestuursleden herbenoemd. Tot slot is de ledenraad door het management bijgepraat over de ontwikkelingen in de maatschappij, economie, zuivelmarkt en onderneming.
Toekomstbestendige ledenfinanciering
De kern van de vernieuwde ledenfinanciering betreft een koppeling van een belangrijk deel van het ledenkapitaal aan de melkleverantie van de leden. Een coöperatieve oplossing voor de toekomstige verhandelbaarheid van ledenobligaties-vrij. Hiermee vermindert de door vergrijzing ontstane scheefgroei van ingebracht kapitaal. Ook verbetert de kwaliteit van het eigen vermogen van de onderneming door de uitgifte van de leveringscertificaten. De vernieuwde ledenfinanciering gaat in per 1 januari 2022.
Erwin Wunnekink, bestuursvoorzitter Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.; “Met het aannemen van het voorstel voor een nieuwe ledenfinanciering laten we als leden zien dat er nog steeds een sterke wil is om in coöperatief verband samen te werken. Het oplossen van de onbalans bij ledenobligaties-vrij; ontstaan door de vergrijzing van ons ledenbestand, door de huidige leden is voor mij het levende bewijs daarvan. Ook het feit dat we gezamenlijk vanaf volgend jaar circa 800 miljoen euro aan leveringscertificaten uitgeven is een belangrijk signaal dat leden geloven in coöperatieve verwerking van onze melk. Zo stellen we samen de executive board van de onderneming in staat zijn plannen te verwezenlijken en verder te bouwen aan een toekomstbestendig zuivelbedrijf en daarmee aan een goede melkprijs en een goed rendement voor onze leden.”
Per 100 kilogram geleverde melk 8,00 euro aan leveringscertificaten
Per 1 januari 2022 geeft de coöperatie per 100 kg geleverde melk 8,00 euro aan leveringscertificaten uit aan haar leden-melkveehouders. Voor het bepalen van het aantal leveringscertificaten bij de eerste uitgifte geldt de hoeveelheid geleverde melk in de periode van 1 oktober 2020 t/m 30 september 2021. Leden die minder dan 8,00 euro per 100 kg melk aan ledenobligaties-vast en/of ledencertificaten hebben; kunnen gebruik maken van een uitgestelde betaling van maximaal 12 jaar. Dit betreft een rentevrije, uitgestelde betalingsverplichting van het lid aan de coöperatie. Aflossing gebeurt de eerste 8 jaar op basis van de contante nabetaling die de leden ontvangen als onderdeel van het reserveringsbeleid. Voor leden die in het kader van de bedrijfsopvolging een bedrijfsovername doen, en niet over voldoende financiering beschikken om de leveringscertificaten vol te storten, komt er een speciale regeling.
Coöperatieve oplossing
Voor leden en oud-leden blijft het mogelijk om de onderneming te financieren via ledenobligaties-vrij. Om de liquiditeit van de ledenobligaties-vrij te waarborgen; wordt per 1 januari 2022 een eventuele onbalans op de interne handelsmarkt van ledenobligaties-vrij in eigen ledenkring opgelost. Ontstaat bij de liquiditeitsverschaffer voor de handelsdag een saldo van gelijk aan of meer dan 30 miljoen euro, dan kopen de leden gezamenlijk het overaanbod aan ledenobligaties-vrij op, voor een nominaal bedrag van 25 miljoen euro (exclusief eventuele rentecomponenten) met een maximum van drie keer in een periode van twee achtereenvolgende jaren. Met deze coöperatieve oplossing wordt ook meer zekerheid geboden voor oud-leden die nog ledenobligaties-vrij hebben staan en deze in de toekomst mogelijk willen verkopen.
Daarnaast wil het bestuur van de zuivelcoöperatie de huidige onbalans op de interne markt voor de handel in ledenobligaties-vrij verkleinen. Daarom ontvangen leden in 2022 een premie, wanneer zij tijdens de handelsdagen van juni 2021, augustus 2021 en/of oktober 2021 ledenobligaties-vrij kopen en de netto toename van het aantal ledenobligaties-vrij gebruiken voor de financiering van de leveringscertificaten in januari 2022.
Het fundament van de onderneming wordt met de vernieuwde ledenfinanciering sterker, omdat het kapitaal in de vorm van leveringscertificaten bijdraagt aan het zuiver eigen vermogen van de onderneming. Met de introductie van de vernieuwde ledenfinanciering komt de regeling ‘Gebalanceerde groei’ per 2022 te vervallen.
Aanpassing reserveringsbeleid
In verband met de introductie van leveringscertificaten wordt ook het reserveringsbeleid van de onderneming aangepast. Het huidige reserveringsbeleid bestaat uit een contante nabetaling van 35% van de winst, 10% uitkering in ledenobligaties en 55% toevoeging aan de algemene reserves. Over het boekjaar 2021 en 2022 zal 40% van de winst worden uitgekeerd als contante nabetaling en 60% wordt toegevoegd aan de algemene reserves.
Bestuurswisselingen
Frans Keurentjes droeg tijdens de Ledenraadsvergadering de voorzittershamer over aan Erwin Wunnekink. Keurentjes, sinds 2006 lid van het bestuur van de zuivelcoöperatie en de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V. (en diens rechtsvoorgangers), vervulde het voorzitterschap sinds december 2016. Wunnekink, die sinds december 2009 lid is van het coöperatiebestuur en de raad van commissarissen en sinds december 2016 het vicevoorzitterschap in beide gremia vervulde, is tevens herbenoemd als lid van het bestuur. Sandra Addink-Berendsen volgt hem op als vicevoorzitter bij zowel coöperatie als onderneming. Ook is Cor Hoogeveen herbenoemd als lid van het bestuur. De herbenoemingen gaan allemaal in op 14 december 2021. De herbenoemingen gelden ook voor een nieuwe termijn van het lidmaatschap van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V.
De Ledenraad heeft Nils den Besten met ingang van 14 december 2021 benoemd tot bestuurslid van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. Hij vult de door het vertrek van Keurentjes vrijgekomen bestuursfunctie in en is benoemd voor een periode van vier jaar met de mogelijkheid tot herbenoeming. Hij treedt tevens toe tot de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V. Den Besten heeft een melkveebedrijf in Brandwijk in de Alblasserwaard. Naast zijn voorzitterschap van de raad van commissarissen bij AB Midden Nederland is hij sinds 2015 lid van de Ledenraad van FrieslandCampina in welke hoedanigheid hij binnen de werkgroep Governance betrokken is geweest bij de bestuurlijke vernieuwing van de coöperatie die per 17 juni ingaat. In de periode 2010-2012 was hij tevens voorzitter van de Jongerenraad van FrieslandCampina.
‘Melk met Meerwaarde’
Wunnekink bedankte als nieuwe voorzitter zijn voorganger; “Frans Keurentjes heeft onmiskenbaar een aanzienlijk bijdrage geleverd aan het versterken van zowel de coöperatie als de onderneming en is daarbij discussies met leden en leiding van de onderneming niet uit de weg gegaan. Onder zijn voorzitterschap is met de visie; ‘Melk met Meerwaarde’ een begin gemaakt aan vernieuwing van de coöperatie, waarvan we in de komende jaren de vruchten gaan plukken.” Ook feliciteerde hij Cor Hoogeveen met zijn herbenoeming en Nils den Besten met zijn toetreding tot het bestuur en wenste hen beiden succes.
Om de slagvaardigheid en wendbaarheid van de coöperatie verder te verbeteren, wordt met ingang van 17 juni 2021 het aantal districten teruggebracht van 21 naar 14. In lijn daarmee is ook het aantal ledenraadsleden door middel van een overgangsregeling teruggebracht van 210 naar 140 leden. Tijdens de vergadering werd afscheid genomen van de aftredende ledenraadsleden.
Business Update
CEO Hein Schumacher en CFO Hans Janssen van Koninklijke FrieslandCampina N.V. gaven een business update aan de Ledenraad. Daarbij gingen zij in op ontwikkelingen in de maatschappij, economie, zuivelmarkt en onderneming.
Allereerst benoemde Schumacher dat klimaat en duurzaamheid momenteel hoog op de maatschappelijke agenda staan. Bijvoorbeeld tijdens de kabinetsformatie in Nederland, bij stakeholders en NGO’s en natuurlijk ook bij FrieslandCampina en zijn leden-melkveehouders.
Daarnaast besteedde Schumacher aandacht aan de coronacrisis en de impact daarvan op de onderneming. In de eerste maanden van 2021 had de business group Food & Beverage nog veel last van de gesloten horeca en out-of-home kanalen. Maar nu de horeca langzaamaan weer heropent in veel Europese markten zijn de vooruitzichten voor het tweede halfjaar positiever. De verbeterende economische vooruitzichten leiden echter ook tot prijsstijgingen voor grondstoffen. Een aantal belangrijke grondstoffen voor FrieslandCampina hebben de afgelopen maanden al grote prijsstijgingen laten zien. Daar staat echter tegenover dat de bulkzuivelprijzen ook zijn gestegen in de afgelopen maanden, wat positief is voor de leden en voor de activiteiten van de business group Trading.
Dalende geboortecijfers
De wereldwijde trend van dalende geboortecijfers is versneld door de coronacrisis; dit is duidelijk merkbaar in belangrijke markten voor FrieslandCampina waar geboortecijfers het afgelopen jaar fors zijn gedaald (bijv. in China met -18% en in Hongkong met -20%). Gecombineerd met de nog steeds gesloten grenzen tussen Hongkong en China en de toegenomen concurrentie van lokale merken in China is dit nadelig voor de kindervoedingsbusiness van het bedrijf. Ook stipte Schumacher de groei van plantaardige ‘zuivel’ aan bij de leden en onderstreepte hij dat FrieslandCampina deze categorie goed in de gaten zal blijven houden nu het van niche naar mainstream lijkt te gaan bewegen.
Tenslotte gaven Schumacher en Janssen een update over de transformatie van de onderneming die eind 2020 werd ingezet. Zij lieten zien wat er de afgelopen zes maanden allemaal is gebeurd als onderdeel van de versnelde uitvoering van ingezette strategie ‘Our Purpose, Our Plan’; een nieuwe top-managementstructuur, diverse herstructureringen binnen de businessgroepen en werkmaatschappijen en de desinvesteringen van de diervoedingsactiviteiten en de Russische consumentenactiviteiten.
Bron: FrieslandCampina