Een groeiend aantal boeren past agroforestry toe, een landbouwmethode waarbij bomen en struiken breed kunnen worden toegepast in verschillende bedrijfstypen om economisch voordeel te behalen. En tegelijk een bijdrage leveren aan biodiversiteit en landschap.
Volgens de eerste cijfers van RVO hebben in de gecombineerde opgave van 2024 ruim 1500 boeren aangegeven bezig te zijn met agroforestry. Dit komt neer op drie procent van de agrarisch ondernemers in Nederland. LTO zet zich in om het verder te ontwikkelen als volwaardige en aantrekkelijke agrarische bedrijfsstrategie. En heeft daartoe een visie opgesteld.
“Agroforestry biedt mogelijkheden om ons huidige landbouwsysteem robuuster en duurzamer te maken. Steeds meer boeren hebben interesse in deze manier van landbouw, die goed voor de bodem is en die kan bijdragen aan biodiversiteitsherstel. Bovendien levert agroforestry een bijdrage aan ons karakteristieke Nederlandse landschap.” zegt Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie.
Toekomstbestendig
Kees van Zelderen, samen met zijn broer biologisch melkveehouder in De Rips (Noord-Brabant), is in 2023 begonnen met de aanleg van het agroforestry-systeem op hun bedrijf. “Het is een manier om onze onderneming toekomstbestendig te maken. Bomen kunnen heel goed koolstof vastleggen en water bergen.” Van Zelderen heeft de integratie van agroforestry op zijn bedrijf efficiënt en vlot kunnen maken. Maar, voegt hij toe: “De overheid zou wel meer kunnen doen om de omschakeling naar dit soort duurzame systemen te stimuleren. Het geld wat nu bijvoorbeeld naar opkoop gaat, zou ook kunnen worden uitgegeven om boeren te helpen de transitie te maken.”
Systeemverandering door agroforestry
Agroforestry is één van de mogelijke routes voor een systeemverandering van de agrarische sector. Het huidige landbouwsysteem wordt erdoor minder afhankelijk van grond- en hulpstoffen zoals (kunst)meststoffen, chemische gewasbeschermingsmiddelen en beregening. LTO staat boeren die stappen willen maken op het gebied van agroforestry bij.
“Ons toekomstbeeld is dat in 2030 de Nederlandse landbouwsector breed bekend is met agroforestry. Én dat het gericht wordt ingezet om het agrarische productiesysteem verder te verduurzamen.”, vervolgt Michiels. “Aantrekkelijke subsidieregelingen kunnen boeren en tuinders daarbij helpen. Veel provincies kennen hiervoor al goede subsidiemogelijkheden. LTO zet zich in om dat voor agrariërs in het hele land te realiseren.”
LTO zet zich binnen het Agroforestry Netwerk Nederland proactief in. Dit doen ze om het als agrarisch systeem verder te ontwikkelen en het als zodanig op te laten nemen in beleid en wet- en regelgeving. Door middel van kennisontwikkeling en -deling, waarvoor in alle provincies ook boeren praktijknetwerken zijn opgericht, brengt LTO het onder de aandacht bij haar leden.
Bron: LTO Nederland
Beeld: Kim Sjoers