In Nederland staat rosékalverhouderij, ondanks de tegenwind in de publieke opinie, nog steeds als een huis. Het malse stukje rosévlees vindt zijn weg goed binnen Europa. Bij de grootste afnemers Duitsland en Italië staat dit vlees niet alleen op de menukaart in de restaurants, maar is het ook in de supermarkt te verkrijgen. Smakelijk en gezond geproduceerd volgens de strenge Nederlandse eisen weet de consument dit meer en meer te waarderen.
Nederlandse rosékalverhouderij is vakmanschap
In de Nederlandse rosékalverhouderij wordt met name gewerkt met Nederlandse en Duitse stierkalveren. Het gros is van origine zwartbont en gefokt voor de melkveehouderij. Dit getuigt van het vakmanschap binnen de houderij. Een dier dat gefokt is voor de melkproductie en zodoende ook die genetica heeft, wordt door de juiste voeding verwaard tot een mooi en smakelijk stukje vlees.
Afname nuka’s
We zien dit jaar het aantal nuchtere kalveren in Nederland en Duitsland afnemen. Het afkalfpatroon lijkt wat op te schuiven, waarbij stoppende melkveebedrijven, maar ook blauwtong mogelijke oorzaken zijn. Het gevolg is dat nuchtere kalveren al een tijd erg duur zijn. De verwachting is dat de afkalfperiode van de Duitse en Nederlandse melkkoeien ervoor gaat zorgen dat het aanbod gaat groeien en dat de prijzen voor de nuka’s daardoor zullen zakken.
Hoge kostprijs vergt hoge opbrengst
De input van de dure nuka’s zorgt voor een hoge kostprijs van de kalveren met name in de periode van november tot en met februari geleverd worden. Deze dieren vragen een flink hogere opbrengstprijs om als kalverhouder of contractgever uit de kosten te komen. Aan de andere kant zien we in Nederland een flink aantal stoppers in de kalverhouderij, wat zal zorgen voor minder aantallen aan de slachterij. Dit kan zeker helpen de hogere kostprijs te betalen met een hoge opbrengstprijs vanuit de slachterijen.
Verhogen bedrijfssaldo van rosékalverhouderij met stro/meel-rantsoen
Snijmaïs is traditioneel een veelgebruikt ruwvoeder in de rosékalverhouderij. Het huidige groeiseizoen zorgt wel voor zorgen over de opbrengsten en de kwaliteit. Op veel plekken is de snijmaïs te laat gezaaid, verrot door te zware regenval of in wisselende staat door de aanslag op de grondstructuur door de enorme regenval.
Als De Heus zijn we zeer overtuigd van de kwaliteit van de stro/meelrantsoenen in het Ad Lib-systeem. Voor kalverhouders is dat een mogelijkheid om een zwaar kalf af te leveren met een lage kostprijs en een gegarandeerd goede groei. Voor contractmesters is dat een goede keuze waarbij goede akkerbouwgrond op een andere manier verwaard kan worden, bijvoorbeeld met aardappels, bollen of een groentegewas. Het bedrijfssaldo kan hierdoor verhoogd worden.
Tips voor betere resultaten rosékalverhouderij
- Drinkwater
In de stro/meelrantsoenen is een goede kwaliteit schoon en fris drinkwater belangrijk. Schone bakjes, voldoende waterstroming en een minimale afgifte van vijf liter per minuut per bakje.
- Ventilatie
In natuurlijk geventileerde stallen is er in de zomer en herfst vaak te weinig instroom van frisse lucht door angst voor temperatuurverschillen. Meer frisse lucht zorgt voor de beste resultaten.
- Enting
Zorg voor een enting op nukaleeftijd en ook vijf weken later. De Heus investeert hierin om het antibioticagebruik terug te dringen en de longgezondheid te verbeteren.
- Hooi
Op startbedrijven zijn er goede resultaten met een mengsel van hooi/ meel in de opstart. Hooi geeft een goede pensontwikkeling en gehakseld is het goed te verwerken.
- Ongedierte
Aan het eind van de zomer is de vliegendruk hoog en in oktober en november zoek muizen en ratten een plaatsje om te overwinteren. Zorg dat de bestrijding professioneel wordt aangepakt.