Grietje 2 is een ster op het bedrijf van Dick en Natalie van der Wal uit Kamperzeedijk, bij het Overijsselse Genemuiden. Dochter Daphne kreeg het dier in 2015 voor haar verjaardag, terwijl ze haar pijlen eigenlijk op een ander kalf had gericht. Nu heeft ‘Daffie’, zoals ze liefkozend wordt genoemd, de honderdduizend liter behaald én is ze Sterkoe volgens CRV.
Het bedrijf van familie Van der Wal bestaat uit 150 melkkoeien, die aangekocht worden als vaars. Grietje 2, ook wel Daffie genoemd is aangekocht op één jarige leeftijd. Aan de keukentafel begint melkveehoudster Natalie van der Wal te vertellen. “De kinderen hadden ieder hun eigen koe. Dus toen we Daphne in 2015 vroegen wat ze voor haar verjaardag wilde, waren we niet verbaasd toen ze ‘een kalfje’ antwoordde. Toen was ze al een echte boerin.”
Kalf voor de verkoop
Via Jeroen Kloosterziel (GGI) kreeg melkveehouder Dick twee adressen door waar ze een kalf voor de verkoop hadden. Met zijn dochter Daphne is hij langsgegaan bij de bedrijven. “We bezochten twee bedrijven. De keuze was daar snel gemaakt: het eerste kalf vond ik erg lief en kwam echt naar me toe. Het tweede kalf was wat afstandelijker,” vertelt Daphne. Toch ging de voorkeur van Dick uit naar het tweede kalf. Gelukkig was Daphne snel over te halen en ging Grietje 2 mee naar huis.
Eén dag voor de verjaardag van Daphne kwam Daffie op het bedrijf. “Ze was inderdaad niet erg aanhankelijk. Maar ze ontwikkelde zich goed. Zo goed, dat ze in 2023 het predicaat ‘Sterkoe 1’ kreeg. En in 2024 bereikte ze de honderdduizend liter.” Op dit moment staat Daffie droog en is het wachten op haar negende kalf. Het geheim? Eigenlijk niets. “De koe is rustig en afstandelijk. Misschien is dat het geheim wel.” In totaal heeft familie Van der Wal dertien honderdtonners op het bedrijf gehad. “Een sleutel tot succes? Die hebben we niet. Het gebeurt gewoon!”
Geen jongvee opfokken
De melkveehouders hebben 150 koeien en geen jongvee. Vaarzen worden aangekocht op de veiling in Duitsland. Kalfjes verlaten na twee weken het bedrijf. Die keuze is bewust gemaakt. “Sinds het fosfaatrechtenstelsel zijn we gestopt met kalveropfok. Een vaars opfokken kost veel tijd, terwijl er een risico is dat de koe na twee jaar alsnog het bedrijf verlaat. Nu zijn we een stuk flexibeler: we hebben de keuze om vaarzen aan te kopen in een goede maand en rustig aan te doen in een mindere maand. Ook besparen we op deze manier op fosfaatrechten.”
Ondanks dat Dick en Natalie vijf kinderen hebben, is het nog niet zeker of zij een opvolger hebben. Daphne helpt graag mee, maar weet nog niet of een melkveehouderij iets voor haar is. Toch zit er zeker agrarisch bloed in de familie: dochter Monique is dierenarts, Irsa helpt graag mee op het land en zoon Sven ziet een toekomst als loonwerker wel zitten. Of en hoe het bedrijf uiteindelijk wordt voortgezet, zal de toekomst ons leren. Wellicht spreken we één van de kinderen over een paar jaar opnieuw over de volgende honderdtonner.
Uw honderdtonner in deze rubriek?
Heeft u recent een honderdduizendliter koe gehad en vindt u het leuk om haar in deze rubriek te laten zien? Laat het weten via melkveebedrijf@prosu.nl en we nemen contact met u op. Wie weet staat uw honderdtonner hier volgende maand.
Tekst en beeld: Janine van Ittersum