Isozuren in het rantsoen zijn essentieel om NDF-verterende bacteriën in de pens goed te kunnen laten werken. Als een rantsoen niet voldoende isozuren bevat, kunnen deze bacteriën hun werk niet goed doen. Gevolg: minder beschikbare energie en minder eiwitproductie. Dit komt tot uiting in minder gezonde en minder productieve koeien. Hoe zorg je dat een rantsoen voldoende isozuren bevat?
Isozuren, een speciale groep van vertakte keten-vetzuren (BCVFA’s), zijn van groot belang voor het spijsverteringssysteem van melkkoeien. Daardoor hebben ze een grote invloed op de algehele prestaties en gezondheid. Deze vetzuren worden op natuurlijke wijze geproduceerd door bacteriën in de pens van de koe tijdens de afbraak van zetmeel, suikers en eiwitten. Isozuren spelen een cruciale rol in het ondersteunen van de NDF-verterende bacteriën in de pens. Dit is essentieel voor het optimaal functioneren van het verteringsstelsel en het leveren van de benodigde energie en eiwitten voor melkproductie en groei.
Hoe werken isozuren?
In de pens van een koe bevinden zich miljarden micro-organismen die samenwerken om ruwvoer te verteren. NDF-verterende bacteriën vormen een belangrijk deel van deze populatie. Ze zijn gespecialiseerd in het afbreken van complexe vezels die veel andere dieren niet kunnen verteren. Door deze vezels af te breken, produceren deze bacteriën vluchtige vetzuren, een belangrijke energiebron voor de koe. Isozuren zijn daarbij essentieel. Dit omdat vezelverterende bacteriën deze vetzuren nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren en het verteringsproces te ondersteunen. Als er onvoldoende isozuren in het rantsoen zitten, kunnen de vezelverterende bacteriën hun werk niet optimaal doen. Dit kan leiden tot een verminderde microbiële eiwitproductie en een lagere energiebeschikbaarheid, wat uiteindelijk invloed heeft op de gezondheid en productiviteit van de koe.
Voordelen van isozuren voor de gezondheid en melkproductie
Onderzoek heeft aangetoond dat het aanvullen van rantsoenen met extra isozuren de vertering van NDF verhoogt, wat leidt tot een betere benutting van het voer. Daarnaast resulteert het in een hogere microbiële eiwitproductie, wat een positieve invloed heeft op de melkproductie. Het helpt de koe meer uit het beschikbare voer te halen, wat betekent dat de koe met eenzelfde hoeveelheid voer betere prestaties kan leveren.
Vooral aan het begin van de lactatie
In de vroege lactatieperiode heeft de koe extra energie en eiwitten nodig. In deze fase mobiliseren koeien vaak spiermassa en vetreserves om aan de hoge energievraag te voldoen. Dit kan weer leiden tot problemen zoals ketose en leververvetting. Door het proces van energieproductie efficiënter te maken, waardoor koeien minder lichaamsreserves hoeven aan te spreken, kunnen isozuren koeien het in deze periode gemakkelijker maken.
Ook in de droogstand en transitieperiode
Naast het ondersteunen van de lactatieperiode, spelen isozuren ook een rol te spelen in de transitieperiode. Tijdens deze periode verandert de stofwisseling van de koe aanzienlijk, wat vaak gepaard gaat met een negatieve energiebalans en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.
Een recent onderzoek aan Purdue University in de VS toonde aan dat het voeren van isozuren tijdens de laatste weken van de droogstand de stofwisseling van de koe positief beïnvloedt. Koeien die gedurende deze periode extra isozuren kregen, vertoonden een verbeterde glucosestatus en een verminderd niveau van NEFA’s in het bloed. Koeien die extra isozuren kregen, vertoonden een betere start in de vroege lactatie en hadden minder last van gewichtsverlies.
Hoe isozuren toevoegen?
Om verzekerd te zijn van een rantsoen met voldoende isozuren, kunnen melkveehouders het aan het rantsoen laten toevoegen. Zinpro® IsoFerm® is een unieke mix van BCVFA’s die speciaal is samengesteld om de pensgezondheid en prestaties van melkkoeien te optimaliseren. Het biedt de koe een geconcentreerde bron van de benodigde isozuren, wat kan bijdragen aan betere benutting van het voer, verhoogde melkproductie en verbeterde algehele gezondheid. En dus een efficiëntere en meer winstgevende bedrijfsvoering door het potentieel van de koeien beter te benutten.
Tekst en beeld: Gerben Hofman