Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur stelt in een brief aan de Tweede Kamer definities voor met betrekking tot probleemsituaties bij wolven. Hij maakt daarbij onderscheid tussen probleemsituaties bij wolven en probleemwolven an sich.
Wanneer spreken we van een probleemsituatie en wanneer van een probleemwolf? Rummenie ziet het als volgt:
Probleemsituatie met wolf
Bij een probleemsituatie is een wolf niet meer schuw, zoekt toenadering tot mensen of valt mensen en hun huisdieren aan, en bestaat ingrijpen uit afschrikken of wegjagen. Het kan dan gaan om de volgende situaties:
- Wolf wordt gezien op minder dan dertig meter van bewoonde huizen. Het betreft verschillende incidenten in hetzelfde gebied gedurende een periode van enkele weken.
- Wolf tolereert (passief) tenminste twee keer dat mensen naderen tot minder dan dertig meter.
- Wolf benadert actief en bewust tenminste twee keer mensen binnen dertig meter en lijkt geïnteresseerd in mensen.
- Wolf benadert tenminste twee keer aangelijnde honden, maar is niet agressief.
- Wolf benadert tenminste twee keer aangelijnde honden en is agressief naar honden.
- Wolf wordt gezien op minder dan dertig meter van bewoonde huizen waar zich honden bevinden. Het betreft tenminste twee incidenten gedurende een periode van tenminste twee weken.
- Wolf doodt tenminste twee keer honden bij bebouwing (op erf of in tuinen).
- Wolf doodt honden die niet zijn aangelijnd en niet in de directe nabijheid van mensen verblijven.
Probleemwolf
Een probleemwolf vertoont problematisch gedrag dat niet noodzakelijk onnatuurlijk maar wel afwijkend is. Het ingrijpen bestaat uit afschieten. Hierbij kan het gaan om de volgende situaties:
- Probleemsituaties waarbij in overleg met deskundigen tevens blijkt dat afleren van het gedrag niet heeft gewerkt of praktisch niet uitvoerbaar was.
- Wolf reageert actief agressief op mens bij verstoring en valt mens aan.
- Wolf reageert agressief op mens zonder provocatie.
- Wolf doodt mens.
- Wolf valt in een gebied in een gemeente of in een aangrenzende gemeente binnen een periode van twee weken tenminste twee keer vee aan dat wordt beschermd door een goed functionerend raster dat voldoet aan de interprovinciale normen voor veebescherming.
- Wolf valt in een gebied in een gemeente of in een aangrenzende gemeente binnen een periode van twee weken tenminste tweee keer vee aan dat zich bevindt in een goed afgesloten stal (niet zijnde een vrij toegankelijke schuilgelegenheid in het terrein).
Sneller en beter reageren bij incidenten
Bovenstaande definities helpen volgens Rummenie provincies en burgemeesters om sneller en beter te reageren bij incidenten met wolven. Een belangrijke voorwaarde is volgens de staatssecretaris dat er snel experts beschikbaar zijn die goed kunnen beoordelen of er echt sprake is van een probleemwolf of een probleemsituatie. Deze deskundigen kunnen ook adviseren welke actie het beste past, zoals het afschrikken, verjagen of – in het uiterste geval – afschieten van de wolf.
Voor de daadwerkelijke uitvoering moet elke provincie volgens Rummenie kunnen rekenen op een kleine groep goed opgeleide mensen die indien nodig kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van afschot.
Definities kunnen nog worden aangepast
Rummenie geeft aan dat de definities, gebaseerd op reacties van provincies en experts, mogelijk nog moeten worden aangepast. Hij overweegt ze op te nemen in regelgeving (AMvB) en wil samen met provincies, burgemeesters, politie en het OM afspraken maken over het gebruik, de inzet van wolvendeskundigen en de organisatie van een taskforce.
Nu de verdragspartijen van Bern hebben ingestemd met het verlagen van de beschermde status van de wolf, zet Rummenie zich in voor verdere aanpassing onder de Europese Habitatrichtlijn. Hij werkt aan nationale regelgeving zodat snel actie kan worden ondernomen. Voor grote roofdieren zoals de wolf ziet hij grenzen aan de ruimte in Nederland.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Pixabay