Koe Bertha 40 staat symbool voor een nieuwe norm: 40 kgNH3/ha. Wie dit als grondgebonden melkveehouder met managementmaatregelen bereikt, mag zijn bedrijfsvoering emissiearm noemen. De actiebereidheid is groot, want technische stalaanpassingen zijn niet langer de heilige koe!
Op dinsdag 13 september werd dit perspectief op een presenteerblaadje geboden aan Kamerleden van de Vaste commissie Landbouw en later op het ministerie van LNV. Netwerk GRONDig is in gezelschap van koe Bertha 40 en enkele melkveehouders: “Meersporenbeleid. Wij dringen aan bij de overheid om managementmaatregelen als volwaardige stikstofreductietool op te nemen.”
Perspectief over ammoniakreductie
Vakmanschap en management zijn de sleutels om te komen tot de waarde van 40 kg NH3 per hectare. Dat is een reductie van 30% ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Geborgde managementmaatregelen zijn hét alternatief voor technische stalaanpassingen.
Verdienmodel van de boer
Emissie verlagen is eigenlijk ook verlies aan mineralen beperken. Keuzetools zijn: het verminderen van externe input (max 15% eiwit in het rantsoen en aanzienlijk minder kunstmestgebruik). Of een boer kiest voor bovengemiddelde uren weidegang of een lage veebezetting per hectare. Dit management leidt naast structurele reductie van ammoniak tot een lagere kostprijs en het behoud van het melkproductieniveau en de diergezondheid.
Campagnetour
De rondgang langs parlement en bestuurders houdt een concreet verzoek in: 40 kg NH3/hectare? Met deze emissiearme bedrijfsvoering is investeren in technische stalaanpassingen overbodig en zinloos. Wij motiveren de Kamerleden aan te dringen bij bestuurders om de VVD motie 39600-39 (gesteund door CDA, D66 en SGP) uit te voeren en op te nemen in de plannen. In deze motie staat onder meer: “…om een optie te bieden om af te wijken van nieuw- of verbouw van stallen met emissiearme maatregelen, mits de gestelde normen en doelen op bedrijfsniveau worden gehaald met geborgde emissiearmere bedrijfsmanagementmaatregelen….”
Het project Emissiearme bedrijfsvoering wordt uitgevoerd door Boerenverstand, Wageningen UR, Universiteit Leiden en Netwerk GRONDig. Het ministerie van LNV nam de financiering op zich.
Bron: Netwerk GRONDig