De eerder aangekondigde jaarlijkse keuring voor elektra- en brandveiligheid op veehouderijbedrijven kan volgens minister Wiersma van LVVN nog niet worden ingevoerd. De politiek is er nog niet uit voor wat betreft de keuringsfrequentie. Daarnaast is er nog onduidelijkheid over de regeldrukgevolgen en wil men eerst een inschatting hebben van de kosten voor herstelreparaties voor veehouders.
Stichting Milieukeur (SMK), verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de keuringsschema’s adviseert het ministerie een andere dan de in het ontwerpbesluit voorgestelde keuringsfrequentie uit te werken. Hierbij moet volgens de stichting, die veel kennis en ervaring heeft in de sector, rekening worden gehouden met de te verwachten effectiviteit, draagvlak en de keuringscapaciteit.
Onduidelijkheid over herstelkosten
De Autoriteit Toetsing Regeldruk (ATR), een andere instantie die betrokken is bij de invoering van de verplichte keuring, is ook kritisch over het ontwerpbesluit. Volgens de ATR is onvoldoende duidelijk wat de uit een keuring voortkomende herstelkosten zijn voor een veehouder. Dit vormt volgens de ATR een risico voor de uitvoerbaarheid.
Tussenstap met proefkeuringen
Aangezien Wiersma stelt veel waarde aan uitvoerbare, effectieve en proportionele regelgeving stelt ze nu eerst een tussenstap in om de ontwerpregelgeving te verbeteren. Als eerste gaat ze op kosten van het ministerie proefkeuringen laten uitvoeren. Zo wordt er meer inzicht verkregen in de huidige staat van installaties, de oorzaak van veelvoorkomende gebreken en een beeld van de kosten van eventuele herstelwerkzaamheden.
Aanpassingen in ontwerpbesluit
Ondertussen gaat SMK door met het ontwikkelen van het keuringsschema voor de brandveiligheidsrisico’s. Aan de hand van de uitkomsten gaat de minister bezien of verdere aanpassingen in het ontwerpbesluit nodig zijn. Sowieso wil Wiersma aanpassingen doen aan het ontwerpbesluit, bijvoorbeeld over een ondergrens voor de keuringsplicht gekoppeld aan het aantal gehouden dieren.
Tekst: Gerben Hofman