Het aantal melkveehouders is de afgelopen twintig jaar gehalveerd. Duizenden boeren in Flevoland, Gelderland en Overijssel stopten met hun bedrijf. Maar het aantal koeien nam niet af, integendeel. Dit meldden de kranten van DPG-media, waaronder het AD en de Stentor vanochtend.
Waar Nederland in 2000 nog 29.466 melkveehouders had, waren het er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2023 nog 14.264. In Overijssel (2.589) en Gelderland (2.348) is het aantal zelfs meer dan gehalveerd. In Flevoland (van 345 naar 221) was ook sprake van een flinke afname. In diezelfde periode groeide het aantal koeien in Nederland juist met zo’n 70.000. De melkveestapel bestond in 2023 uit bijna 1,6 miljoen dieren.
Volgens Hens Runhaar, hoogleraar beleid en sturing voor duurzame voedselsysteem aan de Universiteit Utrecht, is de daling geen verrassing. ,,Dit kun je verwachten als de overheid een sector geen perspectief biedt’’, zegt Runhaar tegen de journalist van DPG-media. ,,Heel veel melkveehouders stoppen. Boerenzonen en -dochters willen het bedrijf niet meer overnemen, omdat het niet rendabel is. Dat is echt een groot probleem.’’
,,Maar wat gebeurt er met de grond als melkveehouders stoppen? Daar denken ze in Den Haag te weinig over na. Als melkveehouders stoppen, worden ze meestal opgeslokt door grotere, intensievere bedrijven. Daar zijn de problemen met stikstof en water vaak groter dan bij de kleinere boeren’’, aldus Runhaar.
Tekst: Gerben Hofman