Ketose (slepende melkziekte)
Ketose treedt vaak op aan het begin van de lactatie als gevolg van een negatieve energiebalans. Het is dan ook de meest voorkomende aandoening bij melkvee vlak na afkalven.
Oorzaak en herkennen van Ketose
Ketose is een stofwisselingsziekte die ontstaat doordat koeien direct na het afkalven te weinig voer opnemen ten opzichte van de geproduceerde melk. Simpel gezegd de energieopname van de melkkoe blijft achter bij de energiebehoefte van de melkkoe. De koe breekt dus zijn eigen vetreserves af. Koeien met ketose worden traag, hebben gewichtsverlies, koude oren en staart, dof haarkleed, hebben weinig eetlust, nemen onvoldoende krachtvoer op, geven minder melk, hebben stijve mest en hun conditie neemt snel af. Soms is er ook haaruitval en kreupelheid waarneembaar. Om op tijd ketose te kunnen herkennen, zijn er bedrijfsmanagementsystemen op de markt, zoals de Lely Horizon.
Behandeling en preventie
Met een ketonentest kan de ziekte snel worden aangetoond. Propyleenglycol (energiebron) is een veelgebruikt middel bij de behandeling. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de negatieve energiebalans rond het kalven zo beperkt mogelijk is. Koeien moeten niet te vet uit de droogstand komen pas het rantsoen hierop aan.