Gemiddeld blijft op een melkveebedrijf 8% van de koeien aan de nageboorte staan. Men spreekt van ‘aan de nageboorte blijven staan’ wanneer de placenta binnen de 12 uur postpartum nog niet is uitgedreven. Hoe zorgt een melkveehouder ervoor dat problemen met de nageboorte worden aangepakt en in de toekomst minder vaak voorkomen? In dit artikel bespreken wij dit graag met u!
Hoe vaak komt de nageboorte er niet binnen 12 uur af?
Na het kalven is het belangrijk dat de baarmoeder van de koe zo snel mogelijk weer in oude staat terugkeert, toch is dit helaas niet altijd het geval. Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van een student aan de Hogeschool Aeres (Dier & Veehouderij) blijkt dat onder de ondervraagde groep Nederlandse melkveehouders (135 respondenten) van de laatste 10 koeien die afkalfden de nageboorte er gemiddeld bij 8,81 koeien binnen 12 uur volledig af kwam. Slechts 28% van de melkveehouders geeft aan dat van de laatste 10 koeien die afkalfden bij alle 10 de koeien de nageboorte er binnen 24 uur volledig af kwam.
Het is wel belangrijk om te weten onder welke omstandigheden dit is gebeurd. De ene melkveehouder geeft standaard een middel voor het afkalven, terwijl de ander de natuur zijn werk laat doen. Het is wel belangrijk om de nageboorte er snel af te krijgen. Mocht een nageboorte er te lang aan blijven staan, dan kan dit onder andere invloed hebben op de volgende keer afkalven, de vruchtbaarheid, de opstart van de lactatie, baarmoederproblemen, een verminderde melkgift en een lagere weerstand.
Wat doet u als uw koe aan de nageboorte blijft staan?
Voor u als melkveehouder is het belangrijk dat de nageboorte er zo snel mogelijk afkomt. Om hiervoor te zorgen zijn er ook maatregelen die u kunt treffen. De maatregelen die veehouders treffen of de middelen die zij gebruiken om aan de nageboorte staan te voorkomen of de gevolgen tegen te gaan zijn voornamelijk:
- Afpellen/handmatig zoveel mogelijk verwijderen
- Nageboortepil in baarmoeder inbrengen
- Niets
- Oxytocine spuiten
- Temperaturen
- AHV Metri
Uit het eerder benoemde onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de Nederlandse melkveehouders aangeeft de nageboortepil vaak te gebruiken. Zij verwachten dat dit middel ervoor zorgt dat de nageboorte loskomt (33%) en het probleem aan de baarmoeder verhelpt en voorkomt (38%). De verwachtingen die men heeft staan beschreven in figuur 1.
Niet elke nageboortepil helpt bij loskomen van nageboorte
Een nageboortepil wordt dus veel ingezet door melkveehouders. Men verwacht dat dit voornamelijk bijdraagt aan de gezondheid van de baarmoeder en bij het loskomen van de nageboorte. Echter is dit niet altijd juist. Een nageboortepil wordt vaak ontwikkeld om problemen in de baarmoeder te voorkomen en helpt meestal niet met het uitdrijven van de nageboorte. Omdat er op dit moment veel onduidelijkheid is over de werking en toepassing van een nageboortepil, twijfelt 30% van de melkveehouders aan de werking hiervan. Het is daarom belangrijk voor u als melkveehouder om u goed in te lezen over de manier waarop u het product kan inzetten en waarvoor het bedoeld is.
Nageboorte sneller laten loskomen en betere opstart voor uw koeien
Er zijn dus meerdere mogelijkheden om problemen aan de baarmoeder te voorkomen en de nageboorte er sneller af te krijgen. AHV heeft oplossingen ontwikkeld om deze belangrijke fase voor uw melkvee goed door te komen. Het advies vanuit AHV is om de AHV Milk Start Tablet, AHV Milk Start Paste en AHV Metri Tablet in te zetten. (Dit is een algemeen advies, voor een bedrijfsspecifiek advies kan er altijd beter contact worden opgenomen met één van onze specialisten.)
- De AHV Milk Start Tablet wordt één dag voor afkalven gegeven en ondersteunt uw koe bij het binnenkrijgen van voldoende magnesium, calcium, fosfor en actieve Vitamine D3. Deze tablet zorgt voor opname van mineralen uit botten, weefsels en de darmen en vult het (suklinische) tekort van fosfor aan.
- Als het kalf is geboren, adviseren wij direct een AHV Metri Tablet toe te dienen bij uw melkkoe. Deze tablet stimuleert het loskomen van de placenta en verbetert de hygiëne van de baarmoeder. Hierdoor wordt de kans op baarmoederproblemen aanzienlijk verkleind.
- Daarnaast adviseren wij direct na afkalven ook een AHV Milk Start Paste toe te dienen. Dit om ervoor te zorgen dat uw koe de benodigde energie voor de melkproductie kan leveren.
Door deze aanpak krijgt u één van de meest kwetsbare momenten onder uw melkvee, namelijk het afkalven, de aandacht die het verdient. Gezondheidsproblemen zullen afnemen en de opstart en daarmee de diergezondheid en melkproductie zullen verbeteren. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruiksgemak en de stress die het wegneemt bij u als melkveehouder. Wilt u meer weten over de AHV-oplossingen of wilt u een advies op bedrijfsspecifiek niveau? Klik hier en neem contact op met uw specialist!
Melkveehouders over de AHV Metri Tablet
Onlangs hebben we ook een koe behandeld met de AHV Metri Tablet en AHV Booster Tablet. Wij zagen dat de nageboorte er makkelijker af kwam en de koe is een stuk beter opgestart. Vanwege de goede resultaten en het gebruiksgemak gaan we zeker verder met de oplossingen van AHV.
De oplossingen van AHV hebben bij ons gezorgd voor een verhoogde melkproductie. Onze koeien kunnen nu in productie blijven, waardoor wij minder melk verspillen. Het belangrijkste vinden wij dat de diergezondheid aanzienlijk verbeterd is, sinds wij gebruik maken van de AHV-oplossingen. Een oplossing waar wij zeer tevreden over zijn is de AHV Metri Tablet. Deze zetten wij voornamelijk in bij een koe die wat problemen heeft na het afkalven. De AHV Metri Tablet zorgt er niet alleen voor dat de nageboorte er goed af komt, maar schoont de baarmoeder ook goed op.