Het Platform Streekgebonden Boeren lanceert vandaag een website, een facebookpagina en heeft ondertussen ruim 160 ondertekenaars van het manifest geteld. Daarmee geeft het Platform nieuwe energie aan de campagne die moet leiden tot een brede verspreiding van haar visie en meer steun van melkveehouders, politici en beleidsmakers voor het gedachtegoed van het manifest. 20 januari overlegt Staatssecretaris Van Dam (EZ) met de veehouderij. Streekgebonden Boeren willen dat hun boodschap bekend is bij Van Dam.
Via de website www.streekgebondenboeren.nl kunnen melkveehouders uit het hele land makkelijk hun steun uiten voor het Platform en eventueel het manifest ondertekenen. Op de website zijn eerder verschenen artikelen en interviews te vinden en uiteraard de tekst van het manifest. De Facebookpagina (Platform Streekgebonden Boeren) is een paar dagen eerder gelanceerd en in goed twee dagen hebben 143 mensen de pagina ‘geliked’. Deze pagina is bedoeld om een reactie achter te laten. Aanmelden voor een e-nieuwsbrief kan ook.
De boodschap van het manifest van het Platform Streekgebonden Boeren verspreidt zich als een olievlek onder Nederlandse melkveehouders. De ruim 160 ondertekenaars van het manifest staan achter de oproep dat melkveehouders, die hun grondgebondenheid regionaal organiseren ook als duurzaam producerende boeren worden erkend. De boodschap moet landen in politiek Den Haag waar momenteel ‘gesleuteld’ wordt aan een systeem voor fosfaatrechten en een mogelijke korting en een nadere uitwerking van grondgebondenheid.
Melkveehouders vinden dat de discussie over grondgebondenheid niet mag versmallen tot alleen eigendom of pacht. De wet- en regelgeving moet wat de ondertekenaars betreft recht doen aan de historische gegroeide structuur van de melkveehouderij die per regio anders is. “De discussie over grondgebondenheid versmallen tot alleen eigendom of pacht doet geen recht aan de praktijk”, aldus de initiatiefnemers van het Platform.
Driekwart
Driekwart van de Nederlandse melkveehouders werkt op een of andere manier samen met andere bedrijven, voor de afzet van mest, aankoop van voer of voor vruchtwisseling op de percelen. Door deze samenwerking kan de melkveehouder een deel van zijn mest kwijt en dat is voor de bodemvruchtbaarheid een pre. Cultuurhistorie en bestaande wetgeving liggen ten grondslag aan deze praktijk. Dalende gebruiksnormen zorgen ervoor dat deze groep steeds groter wordt. Deze samenwerking is waarde(n)vol voor beide bedrijven en sluit de regionale mineralenkringloop.
Het Platform vindt dat de introductie van fosfaatrechten voor de melkveehouderij boeren met een regionale kringloop niet op achterstand mag zetten. Niet eigendom of pacht (gebruikstitel) moet leidend zijn in de uitwerking, maar het milieutechnisch-verantwoord gebruik van de grond. De initiatiefnemers benadrukken dat de streekgebonden boeren voldoen aan alle gestelde milieudoelstellingen en hebben hun bedrijf binnen de wettelijke kaders en de karakteristieken van de streek aangepast en ontwikkeld tot duurzaam producerende melkveehouderijen.
Het Platform Streekgebonden Boeren is onlangs opgericht. Het platform heeft een manifest opgesteld waarin de visie op streekgebonden boeren nader wordt geduid. De ondertekenaars van het manifest Streekgebonden Boeren willen als volwaardig gezien- en gelijkwaardig behandeld worden.
Bron: Persbericht Streekgebonden Boeren