De Rijp – Melkkoeien moeten zoveel mogelijk melk produceren en dit moet tevens zo min mogelijk kosten met zich meebrengen. De gezondheidsstatus van de veestapel speelt hierbij een belangrijke rol. De diergezondheid is onderhevig aan vele invloeden. Eén van de belangrijkste invloeden komt voort uit de voeding.
Pensverzuring
Veel rantsoenen worden samengesteld met een hoog gehalte aan makkelijk verteerbare koolhydraten (zetmeel en suikers), komende uit maïskuil, graskuil en krachtvoer. Deze makkelijk verteerbare koolhydraten worden eenmaal in de pens snel omgezet in vluchtige vetzuren en melkzuur, waardoor de koe de vrijgekomen energie kan gebruiken voor de melkproductie. Onder normale omstandigheden zal het speeksel van de koe het zuur in de pens neutraliseren. Maar wanneer het rantsoen veel makkelijk verteerbare koolhydraten bevat of in sommige stress situatie (hitte-stress), zal het speeksel moeite hebben met het hoge niveau zuren in de pens. Hierdoor zal de pH dalen en de kans op sub acute pensverzuring of in het ergste geval acute pensverzuring toenemen. Van groot belang is om het pensmilieu te stabiliseren, door een balans te vinden tussen de melkzuur producerende bacteriën en de melkzuur verbruikende bacteriën. (Krauze&Oetzel, 2005)
Gevolgen
In een gezonde pens zal de pH rond 6.0-6.2 zijn. Bij deze pH zijn de vezelverterende bacteriën in het voordeel, waardoor de melkzuur producerende bacteriën minder ruimte hebben. De melkzuurproductie zal hierdoor op een gezond niveau blijven. Bij kleine veranderingen wordt de pens al beïnvloed. Bij een verlaging van de pH zal het aantal vezelverterende bacteriën snel afnemen. De symptomen die dan zichtbaar worden bij de melkkoe zijn:
- Laag melkvet
- Weinig pensvulling
- Diarree
- Mest met gasbellen
- Onverteerde vezels in de mest
- Kreupelheid
- Verhoogde water inname
De gevolgen zijn snel zichtbaar. De productie wordt kwantitatief en kwalitatief minder, evenals de vruchtbaarheid en de algemene gezondheid van het dier.
Preventie
De gevolgen van pensverzuring zijn groot. Het is belangrijk erop te letten dat een rantsoen is uitgebalanceerd om maximale prestaties te leveren door het stimuleren van een optimaal pensmilieu. Door een stabiel levend gistproduct, namelijk Actisaf SC47, toe te voegen aan het rantsoen kunnen we dit resultaat behalen. Melkkoeien gevoerd met Actisaf Sc 47 laten significant betere prestaties zien, doordat niet alleen het pensmilieu geoptimaliseerd wordt, maar ook de vezelverteerbaarheid efficiënter wordt en de ds opname verbeterd wordt. Gezonde pens, gezonde koeien!
Print dit artikel uit en neem het mee naar de Lesaffre Feed Additive stand (111) in Gorinchem voor een attentie! (zolang de voorraad strekt)