Het rantsoen van de koeien verandert voortdurend met alle risico’s van dien. Een koe, en zeker haar pens, houdt niet van variatie en kan daarom wel wat extra ondersteuning gebruiken. De vroeg gemaaide voorjaarskuilen van dit jaar zijn over het algemeen snel verteerbaar waardoor de kans op pensverzuring toeneemt. De tweede snede kenmerkt zich door een hoger drogestofgehalte, meer suiker en grover materiaal. Deze combinatie maakt deze kuilen broeigevoelig met gevaar voor mycotoxines.
Tijd nodig om te conserveren
In de aanloop naar volledige stalvoedering halen veel koeien nog een substantieel deel van het rantsoen uit de wei. Zeker in het najaar wisselt de ds-opname door een wisselende kwaliteiten smakelijkheid van het gras. Daarnaast is de maisoogst in volle gang en raken oude kuilen op. Een kuil heeft tijd nodig om te conserveren en af te koelen. Een niet voldoende geconserveerde kuil is zeer bevattelijk voor broei, met name bij een lage voersnelheid. Het advies is om deze 6 tot 8 weken dicht te laten.
Levende gisten
Al deze rantsoenwisselingen vragen nogal wat van de koe en met name van haar pens. Om de penswerking te optimaliseren bevat FarmPEQ® Complete levende gisten. Deze stabiliseren de pens pH en beïnvloeden de bacteriepopulatie positief zodat de koe beter zal blijven vreten. Hierdoor neemt ze meer droge stof op en door een betere vertering komen er meer voedingsstoffen vrij. De voerefficiëntie neemt toe.
Mycotoxinebinder
Mycotoxines hebben een negatief effect op de weerstand en de penswerking omdat de pensflora wordt aangetast. Mycotoxines die in ruwvoer aanwezig kunnen zijn en er via de bek ingaan, kunnen we niet meer tegenhouden. Wel kunnen we de negatieve effecten verkleinen. Een goede mycotoxinebinder, bindt en inactiveert en ondersteunt zo de penswerking en de weerstand. FarmPEQ Complete bevat een onderhoudsbehoefte mycotoxinebinders die ervoor zorgen dat de werking van de levende gisten veilig gesteld wordt. Ook de toegevoegde organische sporenelementen ondersteunen de weerstand wat de vruchtbaarheid, uier- en klauwgezondheid ten goede komt.