In een nieuwsbericht heeft de Vlaamse diergezondheidsdienst Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) aangegeven dat de runderziekte Besnoitiose richting België oprukt. Op dit moment zijn er in België nog geen ziektegevallen hiervan bekend. Maar alertheid blijft geboden want deze tropische ziekte nadert NW-Europa vanuit Zuid-Duitsland en Frankrijk.
Besnoitiose is een zo goed als onbehandelbare ziekte bij rundvee. Bedrijven worden meestal besmet door de aankoop van symptoomloze dragerdieren. In België is in 2012 bij een ingevoerde stier de ziekte vastgesteld, maar sindsdien zijn er geen nieuwe constateringen meer geweest. Echter rukt de ziekte nu serieus op naar Noord-Frankrijk en Duitsland. Als deze trent zich zo gaat ontwikkelen komen landen als België en Nederland ook erg dicht bij. De DGZ raadt daarom ook aan om geen dieren te kopen vanuit de risicogebieden. Voert u wel dieren aan, laat dan uw dieren via bloedonderzoek testen op de ziekte en hou ze tijdens het verloop van het onderzoek in quarantaine.
Gevolgen
Runderbesnoitiose heeft op dit moment geen status van een wettelijk bestreden ziekte. Maar ondanks dat kan de ziekte, mocht deze zich voordoen, zeker wel tot schade leiden. Denk hierbij aan dalende melkproducties, onvruchtbaarheid van dekstieren en de euthanasie van chronische ziekte dieren.
Wat u moet weten
- De ziekte Besnoitiose wordt veroorzaakt door een parasiet (Besnoitia besnoiti).
- Besnoitiose komt historisch voor in (sub)tropische gebieden maar de laatste jaren zijn er ook risicogebieden van Besnoitiose zeer dicht bij onze landsgrenzen (Noord-Frankrijk, Duitsland). Het risico dat de ziekte bij ons opduikt wordt daarom steeds groter.
- Besnoitiose is een typisch voorbeeld van een ziekte die ‘aangekocht’ wordt. Vooral de handel in besmette, maar niet-klinisch aangetaste dieren speelt een belangrijke rol in de verspreiding van de ziekte.
- Overdracht van de ziekte is mogelijk via vectoren zoals bloeddrinkende vliegen en via met bloed besmette naalden.
- Besmette runderen vertonen niet altijd ziektesymptomen maar kunnen wel onopgemerkt de ziekte doorgeven aan andere runderen. Vaak ontstaan er enkel wat cysten ter hoogte van de oogslijmvliezen. Sommige dieren vertonen symptomen die in verschillende fasen verlopen, gaande van koorts, over oedeem ter hoogte van de kop, hals en borststreek en diarree tot overgevoeligheid aan zonlicht. Na enkele weken kan een algemene huidontsteking ontstaan. Deze letsels genezen heel moeilijk en zijn uiterst pijnlijk voor het dier. Meestal leidt dit tot euthanasie van het dier.
Ondanks dat de ziekte dus nog niet in België en Nederland is vastgsteld, maakt het wel zijn stille opmars richting onze buurlanden. Daarmee wordt de kans op ziekteuitbraken in ons land ook aanzienlijk groter. Wees daarom alert bij aanvoer van dieren uit deze gebieden en neem bij verdachte dieren de nodige voorzorgsmaatregelen. Alleen bij een snelle opsporing en ingrijping kunnen de ecnomische schades op de bedrijven beperkt blijven.
Bron: GD Diergezondheid