Als het gaat om stierkeuze bij roodbont voert Andy Red al drie jaar op rij de lijst met meest gebruikte roodbont importstieren aan. Ook bij melkveehouders met een zwartbonte veestapel wordt hij echter steeds vaker verkozen boven zwartbonte stieren. “Dit is niet zo gek. Het is een heel complete stier die eigenlijk op alle punten wel positief scoort”, weet Jeroen Houweling van fokkerij-organisatie AI Total.
Andy Red (Anreli x Rocky) behoort tot de top binnen het roodbonte segment en kent in Nederland een wervelende start. Als jonge stier werd hij al snel opgepakt door de KI-clubs, die hem al snel adviseerden. In april 2022 kreeg hij zijn eerste fokwaarde en had toen al een hele complete index, wat al de nodige vraag opleverde.
Op de RMV in Hardenberg in 2022 toonde AI-Total een dochtergroep van Andy Red. Hier kwamen veel positieve reacties op. De melkuitstraling, breedte in de voor- en achterhand, fijn beenwerk en uiers met een goede speenplaatsing maakten indruk. “Dit heeft de vraag verder aangezwengeld”, aldus Jeroen Houweling, verantwoordelijk voor de verkoop van AI Total in Nederland.
Andy Red is ‘heel complete stier’
Houweling vindt het niet vreemd dat Andy Red zo populair is. “Het is een heel complete stier, die eigenlijk op alles positief scoort. Hij vererft veel melk, positieve gehalten, voor beenwerk scoort hij 106 en voor uier 107. Hij vererft mooie lange spenen, dat is ook handig voor in de melkrobot. Qua hoogtemaat is hij met 101 niet te groot, maar combineert dit wel met een 103 voorhand. Een grote koe hoeft ook niet, want je hoort steeds vaker dat koeien niet groter moeten worden om problemen in de boxen en aan het voerhek te voorkomen. In Duitsland zit hij qua hoogtemaat zelfs onder de 100, maar ook daar is hij populair.”
Volgens Houweling is Andy Red breed inzetbaar. “Hij heeft niets extreems en is dus breed in te zetten. We zien ook dat hij heel goed werkt op scherpere melktypische koeien.” Daarbij is het een A2A2-stier, wat hem ook nog eens interessant maakt. Hij heeft een aAa-code 513, 106 op geboortegemak en scoort zelf een +3 voor bevruchting. Na de afgelopen indexdraai heeft Andy Red in Nederland al informatie van 360 dochters in de index staan, in Duitsland zijn dit er 300.
Ook bij zwartbont veel ingezet
Waar roodbonte stieren geografisch gezien meer ingezet worden in gebieden waar van oorsprong meer roodbont werd gehouden, valt het Houweling op dat Andy Red ook gretig aftrek vindt in gebieden als Groningen en Friesland, waar het vooral draait om zwartbont. “Ook melkveehouders met een voorkeur voor zwartbont zien meerwaarde in Andy Red. Dat zegt wel wat over zijn kwaliteiten.”