Door het uitzonderlijke goede weer kunnen de pinken dit najaar lekker buiten blijven. Dit scheelt ruimte en voeding in de stal en is gezond voor de dieren. Maar hoe gezond is dit eigenlijk? Want hoeveel gras staat er nog zo laat in het najaar en wat zijn de risico`s tijdens deze langere weideperiode?
Vanaf september neemt de groeisnelheid van het gras af. In combinatie met minder zonuren per dag zorgt dit ervoor dat de energie opname van de dieren te laag kan zijn. Vooral drachtig jongvee vormt een risicogroep. Belangrijk is dagelijks de voeropname en de dieren te controleren. Let hierbij op:
- Pensvulling: ontstaat er links achter de ribben een kuil, dan is de pens te weinig gevuld.
- Komen de dieren hongerig over? Komen ze direct naar je toe gerend, dat kan een teken zijn dat er te weinig gras is.
- Haarkleed: langere haren is een indicatie voor verminderde groei en dus te weinig voeropname
- Staat van het grasland
Mineralenvoorziening
Niet alleen de energiewaarde, maar ook de mineralenvoorziening heeft effect op de gezondheid van de dieren. De meeste dieren gaan met een mineralenbolus naar buiten en zijn dan voor 6 maanden van mineralen voorzien. Als de mineralenvoorziening tekortschiet, kunnen bij jonge dieren problemen met drachtig worden ontstaan en bij hoogdrachtige pinken afkalfproblemen. U kunt hierbij denken aan een minder snel verloop van het kalven, maar ook aan de nageboorte blijven staan is een bekend probleem bij een mineralentekort. Daarnaast kan de vitaliteit van de kalveren afnemen. Dús duurt de weideperiode langer dan 6 maanden, dan is het raadzaam deze dieren mineralen bij te voeren met bijvoorbeeld een likemmer zoals HMM-Sel-Lix.
Worminfectie
Naast de voeding, speelt ook een worminfectie een rol bij de conditie van de dieren. De worminfectie die pinken oplopen is bedrijfsspecifiek en afhankelijk van de weideperiode (moment, lengte en percelen) en een eventuele preventieve behandeling. Bij een langere weideperiode dan gepland, kunnen de dieren aan (long)wormen worden blootgesteld. Bij een tegenvallende conditie of hoest is het raadzaam de mest van de dieren bij binnenkomst te controleren door de dierenarts.