Een goede voeding van het jongvee met daarin aandacht voor de mineralenvoorziening heeft positief effect op de ontwikkeling van melkkoeien op latere leeftijd. Op veel melkveebedrijven wordt dit nog onderschat. Maar niet op het bedrijf van Jan en Teun Gieben in het Noord-Brabantse Wilbertoord. “Wij zorgen dat het dier die mineralen krijgt die het nodig heeft. Dankzij een specifiek mineralenmengsel voor jongvee kunnen we dit gemakkelijk en efficiënt doen.”
Het bedrijf van Jan en zoon Teun Gieben ligt aan de rand van Wilbertoord. De melkveehouders houden circa 85 melkkoeien en tussen de veertig en 45 stuks jongvee. Hiervoor hebben ze ongeveer veertig hectare in gebruik, waarvan elf hectare natuurgebied. Een intensief bedrijf dus. In de zomer wordt weidegang toegepast.
De ondernemers zijn niet alleen in de stal en op het land actief. Bij het bedrijf hoort namelijk ook een boerderijcamping met 29 plekken waar de familie de gasten kennis laat maken met het boerenleven. “Mensen vinden het fantastisch om bij ons rond te kijken. En 80 tot 90 procent van de gasten staat helemaal achter onze werkwijze als veehouders. Ze kunnen zich goed verplaatsen in de uitdagingen waar wij voor staan”, vertelt Jan.
Familie Gieben, Wilbertoord (Noord-Brabant)
Jan en Teun Gieben besteden veel aandacht aan de juiste mineralenvoorziening van het jongvee. Dit voor een goede start als melkkoe. Ook voorkomen ze hiermee dat de melkproductie in de tweede lactatie tegenvalt doordat de koe energie en voedingsstoffen moet steken in karkasontwikkeling.
Bedrijf in beeld
melkkoeien: 85 stuks • jongvee: 45 stuks • melkproductie: ca. 9.000 kilogram met 5,0% vet en 3,77% eiwit
Trots op de veestapel
Jan en Teun kunnen het bedrijf en de dieren met trots tonen aan de gasten. De voornamelijk roodbonte veestapel verkeert in een uitstekende conditie. De melkproductie ligt op dit moment rond de 9.000 kilogram met 5,0 procent vet en 3,77 procent eiwit. “We streven naar melk met hoge gehaltes en dat lukt goed. Goed ruwvoer is de basis. We willen op tijd maaien met een interval van vier à vijf weken”, aldus Teun.
“De basis ligt bij het jongvee”
Gezond en goed presterend melkvee betekent niet alleen aandacht voor de melkkoeien, dat realiseren vader en zoon Gieben zich als geen ander. “De basis ligt bij het jongvee”, is de overtuiging van Teun. “We vinden koeien fantastisch, maar jongvee zeker geen bijkomstigheid. Het jongvee krijgt bij ons net zoveel aandacht als de melkkoeien.”
De aandacht voor het jongvee begint al bij het jonge kalf. De melkveehouders zitten naar eigen zeggen bovenop de biestvoorziening. “Om de twee à drie koeien wordt de biest gemeten. Dat is ook nodig, want biest kan er nog zo mooi uitzien, het zegt vaak weinig over wat erin zit. En dat willen we wel weten want we willen het kalf gegarandeerd een goede start geven. We geven de kalveren vlug, vaak en veel biest. Een verse koe gaat bij ons als eerste in de melkstal, om zo snel mogelijk biest te krijgen. Als je wacht, ben je weer anderhalf uur verder. De eerste keer proberen we er meteen vier liter in te krijgen.”
Mineralenvoorziening op orde houden
Jan en Teun voeren het oudere jongvee een specifiek jongveemineralenmengsel van Flink. Dit is een mengsel in granulaatvorm, dat precies die componenten bevat die het jongvee op het bedrijf nodig heeft. Zo houden zij de mineralenvoorziening op peil. Het mengsel wordt met de hand over het voer gestrooid. “Dit alles-in-een-mengsel werkt gemakkelijk. Je weet dat je naar behoefte voert. We hoeven niet met vijf verschillende zakken poeder te werken om toch precies te geven wat een dier nodig heeft. Dat doen we bij het melkvee ook niet. Ook daar voeren we een mineralenmengsel dat vanuit de crush-silo in de mengwagen meegaat”, vertelt Jan.
Door het gewicht van het granulaat waait het niet weg. Het blijft mooi aan het voer plakken, waardoor het niet op de grond terecht komt of wegstuitert.” In de zomer gaan de pinken van Jan en Teun een paar maanden de wei in. Dan is mineralen bijvoeren niet mogelijk. “Dan krijgen de dieren twee bolussen in om de mineralenvoorziening op peil te houden. Zeker ook omdat ze dan na twee maanden naar het natuurgebied gaan. Dan is extra aanvulling zeker nodig.”
Het hele artikel van familie Gieben lezen?
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.
Tekst en beeld: Gerben Hofman