Als het aan LTO Melkveehouderij ligt, wordt de melkproductie in ons land beperkt door minder rundvee te houden. ,,Mijn voorkeur gaat uit naar een beloning voor het minder houden van dieren. Of veehouders dan melkkoeien wegdoen, of jongvee of kalveren, dat maakt me niet uit”, zegt voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep.
Hij vindt dat zo flexibiliteit wordt geboden aan ondernemers. Tevens zou hiermee een regeling in de breedte aantrekkelijker worden voor rundveehouders. Romijn denkt voor een referentieperiode aan het tweede kwartaal van 2016. ,,Als boeren dan in het eerste kwartaal van 2017 of het eerste van 2017 én het laatste van 2017 gemiddeld minder dieren houden dan in de referentieperiode, dan krijg je daar een vergoeding voor.”
Vrijwillige beperking
De Europese Commissie heeft vorige week een half miljard euro uitgetrokken voor extra steun aan veehouders. Hiervan zou 150 miljoen beschikbaar komen voor een vrijwillige beperkingen van de melkproductie: Brussel denkt aan een compensatie van 14 cent per kilogram melk. Eerder is in EU-verband al 23 miljoen uitgetrokken om veehouders te hulp te schieten.
De vraag is dan welke vergoeding gegeven zou moeten worden per Grootvee-eenheid. Romijn: ,,Je moet dan denken aan een bedrag van 250 tot 350 euro per GVE om dat interessant te maken voor ondernemers.” Een vergoeding van 14 cent per kilo minder melk zal volgens de vakgroepvoorzitter veel minder effect sorteren omdat dit voor de meeste boeren en niet aantrekkelijk is.
Bron: LTO Nederland