Lage prevalentie L. Hardjo in Nederland: wees alert op insleep Actueel Jongvee 3 september 2018 Een aantal bedrijven verspreid over heel Nederland, verloren in het afgelopen halfjaar hun leptospirosevrij-status. Het betreft zowel melkvee- als niet-melkleverende bedrijven waarbij er, zover bekend, geen onderlinge contacten via de koeien is geweest. De afgelopen jaren waren dat er minder dan één bedrijf per twee jaar. Leptospirose wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira Hardjo (L. Hardjo). In Nederland zijn melkveebedrijven verplicht om de Leptospirosevrij-status te hebben. Door deze maatregel hebben slechts enkele bedrijven geen status. De prevalentie in de niet-melkleverende sector daalde sinds 1995 tot 0,8 procent. Besmettingsbron Op één van de besmette bedrijven waren zoogkoeien van een ander bedrijf een mogelijke bron van insleep. Deze koeien braken uit hun weide en liepen tussen de groep droogstaande koeien. Op een tweede bedrijf was de bron een aangekocht besmet dier uit Duitsland. Hierbij had de infectie zich al verspreid voordat de veehouder het aangekochte dier liet onderzoeken. Op de andere bedrijven is het onderzoek naar de bron nog niet afgerond. Meldde de GD. Hoge kosten De kosten voor het inslepen van een infectie met L. Hardjo op een melkveebedrijf zijn hoog. Om verspreiding van de infectie tegen te gaan moeten melkveehouders alle dieren onderzoeken en de hele koppel behandelen met antibiotica. Daarna wordt tweemaal per jaar gecontroleerd of er een nieuwe spreiding optreedt. De afgelopen twintig jaar werd er geen spreiding aangetoond na behandeling. Na het insturen van een dierenartsverklaring van de behandeling naar GD, werd de status gewijzigd naar ‘behandeld’. De veehouder krijgt daarna van zijn zuivelafnemer enkele jaren de tijd om weer de leptospirosevrij-status te behalen. Insleep via opfokker Bent u melkveehouder en werkt u samen met een jongvee-opfokker? Wanneer er andere runderen zonder status op het jongvee-opfokbedrijf worden gestald, loopt u risico op insleep van infectieziekten zoals leptospirose. Maak hierover goede afspraken met uw jongvee-opfokker. Bron: GD Diergezondheid Deel dit artikel