Nu we weer regelmatig met nachtvorst te maken hebben, is het extra belangrijk om te zorgen dat de kalveren voldoende warmte en energie krijgen voor groei en onderhoud. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert kalveren bij koud weer extra in de gaten te houden en extra energie te geven.
Kalveren halen energie uit de voeding
Kalveren halen energie uit de voeding, dus het is belangrijk dat ze voldoende melk krijgen. Het advies van de GD is daarom om kalveren in een koude periode tien procent extra energie te geven. Dit kan door dagelijks één liter melk extra te voeren. Dit betekent drie keer per dag voeren. Aan de concentratie hoeft u dan niets te veranderen. Het kan ook door tien procent extra melkpoeder per liter melk te geven tot een maximum van 160 gram in een liter melk.
Ook de drinktemperatuur van de kunstmelk is belangrijk. De juiste aanmaaktemperatuur van de melk is meestal 45 tot 55 graden Celsius. U kunt dan vervolgens de kunstmelk bij een temperatuur van 39 tot 40 graden Celsius op vaste tijdstippen van de dag aanbieden.
Kalverdekje om warm te blijven
Om warm te blijven moet een kalf uiteraard een droog en warm ligbed hebben en niet in de tocht liggen. De GD tipt dat een kalverdekje een kalf kan helpen om warm te blijven. Belangrijk is dat deze schoon zijn als ze worden gebruikt bij een nieuw geboren kalf. De GD geeft u gratis een kalverdekje als u voor 31 december 2021 een abonnement afsluit op Klauwgezondheid Tankmelk, Mineralencheck, Mastitis Tankmelk of Neospora Tankmelk. Daarnaast krijgt u ook bij elke vijf uitgevoerde Biestopnamechecks binnen de actieperiode een kalverdekje cadeau.
Tekst: Gerben Hofman