Een gezonde veestapel levert het meeste melk en het meeste rendement op. De animo van melkveehouders om IBR en BVD vrij te worden is dankzij het quotumloze tijdperk dan ook groter dan ooit. Maar hoe pak je dat als veehouder aan? Dat kan in drie stappen.
Stap 1: bepaal de status van BVD en IBR
Het allerbelangrijkste is eerst na te gaan wat de status van BVD en IBR op het bedrijf is. Circuleert er virus op het bedrijf? Heeft het jongvee afweerstoffen? Om deze vragen te beantwoorden kunt u een BVD Quickscan doen en een IBR tankmelkmonster nemen. Daarbij wordt het tankmelk onderzocht op de aanwezigheid van virussen en/of afweerstoffen. Bij BVD neemt u ook bloedmonsters bij het jongvee. Overleg met uw dierenarts hoe u de BVD en IBR status van uw bedrijf het best kunt bepalen.
Stap 2: pak BVD en IBR aan
Afhankelijk van de uitslag van stap 1 maakt u samen met uw dierenarts een plan van aanpak.
Is er BVD virus in de tankmelk aangetoond of zijn er BVD afweerstoffen bij het jongvee aangetoond, dan is het zaak om BVD dragers op te sporen en te verwijderen. Tevens is het raadzaam te gaan vaccineren met een geinactiveerd BVD vaccin om zo snel en zo veilig mogelijk de infectie in te dammen en het ontstaan van nieuwe dragers te voorkomen.
Stap 3: blijf vrij en beschermdLijkt het erop dat uw bedrijf vrij is van BVD en/of IBR dan is de grote uitdaging om vrij te blijven, zie onder stap 3.
De BVD/IBR vrije status wilt u natuurlijk beschermen om vrij te blijven. Hiervoor is het noodzakelijk een aantal managementmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld alleen aanvoer van vrije dieren, het dragen van bedrijfskleding en zo zijn er nog een aantal adviezen om IBR/BVD buiten de deur te houden. Ook vaccineren is een effectieve manier om het bedrijf vrij te houden van BVD en IBR. Ook hier komt de combivaccinatie goed van pas. Bij een vrije status hoort ook monitoring: via tankmelkonderzoek, onderzoek van jongvee of oorbiopten bij kalveren. Wanneer u veel energie en geld heeft gestopt in de vrije status, moet de veestapel tenslotte ook gezond blijven!
Klik hier om de poster met het plan van aanpak om IBR/BVD vrij te worden te downloaden.