Op het melkveebedrijf van Jacqueline, John en hun drie kinderen wordt erg alert bij de kalveren gewerkt. De kalveropfok verloopt daarom ook erg goed. Er worden jaarlijks zo’n 40 vaarzen opgefokt. De kalveren worden allemaal in het strohok geboren. Incidenteel komt het wel voor dat er een kalf op de roosters wordt geboren. Dat kalf wordt dan preventief met Halocur behandelt om Crypto voor te zijn.
Daarna worden de kalveren zo snel mogelijk in een iglo geplaatst. Ze krijgen direct 4 liter biest uit een speenfles. De biest wordt gemeten en is gemiddeld van hoge kwaliteit. Binnen 24 uur krijgt het kalf wel 7 tot 8 liter biest van de eerste melkmaal. Daarna krijgt het kalf nog biest van de tweede melkmaal.
In tien weken naar 100 kg
Na de biest krijgen de fokkalveren de melkpoeder Fok Top. De melkpoeder wordt met een concentratie aangemaakt van 170 gram per liter. De kalveren krijgen drie maal daags 2 tot 2,5 liter melk tot 8 weken leeftijd. Daarna begint de afbouwfase. De kalveren krijgen een week lang twee maal daags 2 liter melkpoeder met daaropvolgend de laatste week één maal daags 2 liter. De fokkalveren worden met ongeveer 10 weken leeftijd gespeend. Deze kalveren zijn dan maar liefst ruim 100 kg. Als de kalveren drie weken oud zijn, krijgen ze melk uit een emmer. De kalveren gaan namelijk in de vierde levensweek naar de jongveestal. Daar drinken ze de melk ook uit emmers. Vanaf week 1 wordt schoon water, Fok Ruwvoerbrok en grof hooi verstrekt. De zwartbonte stiertjes krijgen drie maal daags 2,5 liter koude volle melk. De Belgische blauwe kalveren krijgen onbeperkt volle melk gevoerd. Er is bewust gekozen voor deze werkwijze. Het werkt makkelijk, er is een goede controle per kalf en kleinere groepjes met gelijke leeftijden. Dit alles houdt de infectiedruk laag.
Hygiëne
Jacqueline vindt hygiëne erg belangrijk in de hele kalveropfok. Hier wordt ook erg consequent mee omgegaan. De iglo’s worden na gebruik uitgemest en gereinigd. Daarnaast wordt de jongveestal één keer per jaar helemaal gereinigd en ontsmet met Kenosan en Kenocox. Naast het reinigen en ontsmetten wordt ook preventief gebruik gemaakt van Baycox op het moment dat de kalveren ongeveer 14 dagen in het strohok zitten in de jongveestal. In de jongveestal komen in het voor- en najaar dikwijls longproblemen voor. Dit wordt opgelost door buisventilatie, die op korte termijn ingebouwd zal worden. Het dak is inmiddels geïsoleerd om temperatuurverschillen te beperken.
Meten is weten
Een andere speciale aanpak is het meten van het jongvee. Dit wordt strikt uitgevoerd door hun eigen kinderen. Zij sturen dan ook regelmatig hun meetresultaten door naar onze kalverspecialist. Vervolgens zorgt zij ervoor dat de resultaten worden uitgewerkt in een programma. Op deze manier wordt alles zo goed mogelijk in de gaten gehouden, zodat de vaarzen op tijd geïnsemineerd kunnen worden.
Hoge groei in de eerste 8 weken
John en Jacqueline vertellen dat ze zeven jaar geleden, tijdens een bezoek aan de landbouwbeurs in Gorinchem, in contact zijn gekomen met Alpuro Breeding. Ze gaven aan dat hun kalveren wel eens last hadden van diarree. Al snel is één van onze kalverspecialisten bij hen op bezoek geweest. Het bleek coccidiose te zijn. Vanaf toen hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden om Coccidiose zo goed mogelijk uit te bannen.
Het doel van de kalveropfok bij John en Jacqueline is het realiseren van een goede groei in de eerste 8 weken. Dit zie je later terug in de lactatie, de vaarzen zijn goed ontwikkeld met een hoge productie.
Heeft u vragen? Vul onderstaand formulier in wij reageren zo spoedig mogelijk!