Ben je veehouder en meld je je aan voor derogatie 2018? Dan moet je vóór 4 juli 2018 een bemestingsplan opstellen. Een mooi moment om je mestboekhouding te actualiseren met de prognose van de stikstof- en fosfaatproductie. Zo krijg je inzicht in de noodzakelijke mestafvoer- of aanvoermogelijkheden.
Bemestingsplan opstellen: status fosfaatrechten
Een bemestingsplan opstellen heeft meer voordelen. Zo weet je namelijk waar je staat met betrekking tot de fosfaatrechten. Vraag je geen derogatie aan? Ook dan raden we veehouders aan het bemestingsplan te actualiseren. Dan kom je aan het einde van het jaar namelijk niet voor verrassingen te staan.
Let op
De fosfaatproductie voor de fosfaatrechten moet forfaitair worden berekend.
Reduceren in aantal dieren
Heb je nog te veel vee op je bedrijf ten opzichte van het aantal fosfaatrechten dat op je fosfaatbeschikking staat? Of wil je reduceren in aantal dieren? Dan is het verstandig op korte termijn te minderen in aantallen.
De fosfaatproductie over 2018 wordt namelijk gebaseerd op het gemiddeld aantal dieren in dit jaar. Als je bijvoorbeeld 80 melkkoeien mag houden en je hebt tot en met juni 90 koeien op je bedrijf, dan moet je in juli niet 10, maar 20 koeien wegdoen om gemiddeld op 80 koeien uit te komen.
Fosfaatrechten vergroten
Wil je niet reduceren in het aantal dieren, dan kun je het aantal fosfaatrechten op je bedrijf vergroten. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van jouw situatie.
Let er op dat je een overdracht van fosfaatrechten uiterlijk eind december 2018 hebt gemeld.
Risico’s bezwaar maken
Heb je bezwaar gemaakt tegen je beschikking fosfaatrechten? Dan brengt afwachten op een uitspraak risico’s met zich mee. De bezwaar- en beroepsprocedures zijn namelijk lange trajecten. Bovendien is de uitkomst onzeker. Gezien de aangekondigde (hoge) boetes bij het overschrijden van het aantal fosfaatrechten is het belangrijk dat je op tijd naar alternatieven kijkt.
Denk bijvoorbeeld aan rechten leasen of kopen. Of ga een samenwerking aan met een melkveehouder die de melkveestapel wil inkrimpen of die wil stoppen met melken. En misschien is het zelfs een optie om minder melkvee te houden of jongvee uit te besteden?