Compleet verbijsterd waren ze, de bekende Holsteinfokkers Piet en Anje Grin van Kolhorner Dairy uit Biddinghuizen. Als piekbelaster, PAS-melder én ‘illegale interimmer’ zouden ze nooit meer in aanmerking komen voor legalisering van hun NB-vergunning. Ze stonden met de rug tegen de muur. Er resteerde geen enkele andere optie dan meedoen met de LBV+-regeling. Maar op alle ambtelijke adviezen van de lokale en landelijke overheden liepen ze volledig stuk, vertelt Anje. “Niemand kon onze vragen beantwoorden. Gelukkig kwamen we in contact met DLV-adviseur Barry Akkerman. Hij is in het hele proces onze rots in de branding.”
De familie Grin boert al ruim zestig jaar in de Flevopolder. Piets ouders arriveerden in 1964 in Biddinghuizen; twintig jaar later namen Piet en Anje het bedrijf Kolhorner Dairy over. Prachtige vruchtbare grond, een mooi bedrijf met 250 stuks melkvee, een emissiearme Groen Label-stal – en toch moeten ze stoppen. Ze zitten té dicht op de Veluwe en kregen daarom het stempel piekbelaster. Bovendien dateert de PAS-melding van voor 2015, waarmee de bedrijfsactiviteiten illegaal bleken. Legalisering is vergunningstechnisch uitgesloten. Op 16 april wordt de complete veestapel met top-Holsteinkoeien geveild.
Overheidsvertrouwen verdwenen
“En dat terwijl we altijd alles keurig netjes volgens de regels hebben gedaan”, verzucht Anje. Het vertrouwen in de overheid is bij de familie Grin dan ook tot het nulpunt gedaald. “Wij bieden dus niet zomaar ons hele hebben en houden aan voor de opkoopregeling, zonder dat we eerst volledige zekerheid hebben. Maar niemand bij de gemeente Dronten of bij het ministerie van Landbouw kon ons die zekerheid geven. De gemeente wist helemaal niks. Zij huren externe adviesbureaus in, maar wij moesten hén adviseren, in plaats van andersom.”
De familie Grin wil het bedrijf Kolhorner omschakelen naar akkerbouw, maar dreigde volledig weg te zinken in het regeltechnische moeras. Ook emotioneel eiste het afscheid van de melkveehouderij z’n tol.
Als omschakel-adviseur kwam Barry – bouwkundig adviseur met passie voor open teelten – precies op tijd in beeld. Anje: “Barry komt zelf uit Dronten en hij heeft bij de gemeente overal ingangen. Toen begon het pas te lopen!” Ze vervolgt: “Er is zó veel te regelen, zó veel te organiseren – maar hij loodst ons overal doorheen. Ook door het emotionele stuk. Want daarover heb ik ook bij hem aan de bel getrokken, met alles wat er op ons af komt.” Barry heeft ervoor gezorgd dat er binnenkort een maatschappelijk psycholoog komt kennismaken. Als dat klikt, willen ze daar graag mee praten over alles wat het stoppen teweeg brengt, zegt Anje.
En dat is nogal wat. Er moet enorm veel worden geregeld nu het bedrijf van een melkveehouderij wordt omgezet in een akkerbouwbedrijf. Er werd aan de Ellerweg altijd al intensief samengewerkt met de overbuurman die akkerbouwer is; die samenwerking wordt nu nog verder geïntensiveerd. Intussen verzorgt Barry onder meer het ROM-gedeelte: vergunningen en rechten moeten straks worden ingetrokken, zodra medio april de laatste koeien zijn vertrokken.
Behalve de bedrijfswoning moeten alle opstallen worden gesloopt; de sloopvergunning wordt eveneens geregeld door DLV Advies. Ook de duizend zonnepanelen op het dak moeten weg, en het bijbehorende energiecontract moet opgezegd. De zonnepanelen zijn tien jaar oud en kunnen niet hergebruikt worden, vertelt Anje.
Melkstal verkocht
De 0-6-0-rijige melkstal wordt compleet gedemonteerd en verplaatst; die is verkocht aan een melkveehouder in Drenthe. Het verkoopcontract van deze stal en het verhuurcontract voor de bedrijfswoning – waar straks een medewerker van de overbuurman met z’n gezin in trekt – mag Barry eveneens verzorgen. Evenals het ontwerp, de aanbesteding en de bouwbegeleiding van de nieuwe aardappelbewaarloods die de familie Grin straks nodig heeft.
‘Complex traject waarbij je geen fouten mag maken’
“Het is alles bij elkaar een heel complex traject, waarin je je absoluut geen fouten kunt veroorloven, anders kost het allemaal nog veel meer geld.” De rekeningen van DLV Advies zijn niet mals, vindt Anje. “Dat valt behoorlijk tegen. Maar: Barry doet enorm goed werk. Hij is ‘t echt dubbel en dwars waard”, complimenteert ze.
Kolhorner-fokvee veiling groots evenement
De familie Grin leeft nu toe naar 16 april. Op die dag maken ze een groots evenement van de veiling van hun Kolhorner-fokvee. Er wordt minimaal duizend man verwacht. Er is ook een uitgebreide bedrijvenmarkt met alle erfbetreders die de familie Grin de afgelopen jaren van dienst zijn geweest.
BM Livestock veilt alle 250 dieren op één dag, Van tevoren komen er diverse teams die alle koeien keurig toiletteren en veilingklaar maken. Er komen meerdere excellente koeien onder de hamer. De familie Grin heeft altijd goede én mooie Holsteins gefokt; op regionale fokveekeuringen liepen ze vaak in de prijzen en ook op landelijk niveau deden ze heel aardig mee.
“We pakken de veiling groots en professioneel aan”, zegt Anje. “Aan de ene kant kijken ernaar uit, als alle koeien straks fraai in toilet en mooi op ‘t uier aan het voerhek staan. Het wordt een mooie en eervolle dag. We zijn de laatste vijftien jaar met zoveel plezier en passie boer geweest; daar sluiten we het prachtig mee af. Aan de andere kant: dat we hier in de polder, op deze plek en op deze grond niet verder kunnen… Dat had anders gekund en gemoeten”, stelt ze. “Maar we hebben ons erbij neergelegd.”
Notarieel vastgelegd
Piet en Anje verhuizen straks naar Nunspeet. Daar hebben ze een tweede bedrijf, op een aparte UBN en met een eigen NB-vergunning en 22 hectare grasland. Hier mogen ze nog verder fokken met 100 stuks Kolhorner jongvee. “Dat we daar toestemming voor hebben, wilden we – met onze ervaring als PAS-melder – per se notarieel laten vastleggen door LVVN”, zegt Anje. “Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, maar het ís gelukt.”
Bron: DLV Advies