Fleckvieh heeft de wind in de zeilen. Het ras is de afgelopen jaren stevig gemoderniseerd. Dat betekent niet alleen een betere melkproductie maar ook het behoud van de goede vruchtbaarheid en uiergezondheid waar het ras bekend om staat. Verder waarderen boeren de goede prijs bij de verkoop van de stierkalveren en de slachtkoeien. Fleckvieh wordt populairder, dit merken ook de sperma exporteurs en de veehandelaren.
De beide grootste Fleckvieh ki-organisaties in Duitsland zijn BVN en Bayern Genetik. Beide organisaties melden in hun jaarverslagen verkoop records in binnenland en buitenland. In Duitsland heten de meest verkochte stieren Orka en Sehrgut (BVN) en Votary PS en Mahango Pp (Bayern Genetik). In Nederland behoren Orka en Votary PS ook tot de koplopers. Geen wonder dat Bayern Genetik Nederland een toename van 13% in de spermaverkoop van 2020 kon noteren.
Historisch verkooprecord
Naast deze positieve geluiden over 2020 kon Bayern Genetik Duitsland in februari 2021 alweer een nieuw record melden: de verkoop van 203.000 rieten fokstiersperma. Hieraan ligt een historische deal met Turkije te grondslag: 150.000 rieten in één zending van 11 containers. “De vraag naar sperma stijgt al jaren achtereen”, vertelt Lucas Fritzer, export manager van Bayern Genetik. “Aan deze transactie hebben we maanden gewerkt. En er zit nog meer aan te komen”.
Import Fleckvieh fokvee stijgt al jaren
Veehandel Kuenen is de grootste importeur van Fleckvieh fokvee uit Beieren. Derk Jan Kuenen over de vraag naar Fleckvieh; “Er is een continue toename van de vraag naar Fleckvieh vanuit Nederland en België. Dit komt ook vanwege de beperkte jongvee opfok door de fosfaat wetgeving. We gaan maandelijks naar 2 of 3 veilingen om aan de vraag te voldoen. En hoewel de prijzen stevig zijn blijven de boeren kopen. Ze zijn tevreden omdat we selecteren op harde en robuuste beesten met goed melk eronder. Fleckvieh past zich gemakkelijk aan en levert het gewenste resultaat”.
Bron: Bayern Genetik