Koeien droogzetten met of zonder antibiotica behoort tot een taak die vaak wekelijks wordt uitgevoerd. Wanneer een koe niet op een schone en zorgvuldige manier wordt droog gezet, kan dit risico geven op uierontsteking tijdens de droogstand of zelfs na het afkalven. Daarom is het belangrijk om protocollair te werk te gaan om deze risico’s te beperken.
7 tips en tricks om op een veilige manier droog te zetten
- Tijdens de droogstand krijgt het uierweefsel de tijd en kans om te herstellen en vernieuwen. Daarnaast is het een goed moment om onzichtbare (subklinische) uierontsteking te behandelen met antibiotica. Een standaard droogzetprotocol is niet voorhanden omdat dit afhankelijk is van de uiergezondheid en het management per specifiek bedrijf. Om een bedrijfsspecifiek protocol op te zetten kunt u het beste contact opnemen met uw bedrijfsdierenarts. Onderstaande adviezen helpen u alvast op weg om volgens een vaste werkwijze uw koeien droog te zetten.
- Verwissel voor het droogzetten de handschoenen voor nieuwe of ontsmet deze met spiritus. Maak de spenen schoon met papier en werk daarna speen per speen.
- Ontsmet de gehele speen met watten met spiritus en ontsmet daarna alleen het slotgat met spiritus watten/ het alcoholdoekje.
- Breng de droogzetter in (indien nodig) en gebruik ook bij alle koeien een teatseal. Tijdens de droogstand wordt binnen enkele dagen een keratineprop in de spenen gevormd. Echter is deze vorming bij sommige koeien vertraagd, of komt deze helemaal niet op gang. Een teatsealer zorgt ervoor dat het speenkanaal goed afgesloten wordt en er geen bacteriën kunnen passeren. Door het gebruik van een droogzetter is het speenkanaal iets meer opgerekt, waardoor het voor bacteriën nog makkelijker is om de speen te passeren en het uier te infecteren. Behandel deze koeien daarom ook met een sealer (= dubbel droogzetten).
Ontlucht de seal goed en houdt de speenbasis goed dicht bij inbrengen. Hierbij mag u flink hard knijpen. Bij korte spenen hoeft niet altijd de gehele seal te worden ingebracht. - Dip de spenen na droogzetten en laat de koeien een uurtje vast staan zodat de injectoren goed kunnen “uitharden”.
- Beoordeel de droogstandsresultaten regelmatig met uw dierenarts.
- Zorg voor een schone omgeving gedurende de gehele droogstand, bij het afkalven en net daarna.
Wilt u meer weten over droogzetten en hoe u het op uw bedrijf kan verbeteren? Dan kunt u ook direct contact op met één van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Niels Groot Nibbelink (Zuid Nederland) 06-8100 2036, Anne-Miek Timmermans (Midden Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (Noord-West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Noord-Oost Nederland) 06-2046 9304.