De nieuwe droogzetrichtlijn is al een paar maanden van kracht. Nu ‘het verzekeren van de droogstaande koe’ met antibiotica niet meer tot de standaard behoort, is de tijd aangebroken om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Door consequent een Hygiëneprotocol in acht te nemen kan men de risico’s tot een minimum terugdringen.
In dit protocol spelen Reiniging en Desinfectie de hoofdrol!
Het gaat hier om uiterste hygiëne rondom het aanbrengen of toedienen van ondersteunende medicatie op het moment van droogzetten.
Verder is het van groot belang om de eerste week van de droogstand, keratineprop moet dan nog gevormd worden, de dieren te ondersteunen met een langwerkend barrière dipmiddel. Het is echter wel van belang om hier een filmvormend middel voor te gebruiken, welke gedurende de dag langzaam in de speenhuid wordt opgenomen. Vliesvormende middelen zijn hiervoor minder geschikt omdat op deze manier eigenlijk de verontreiniging wordt ingekapseld. In verband met het laten schieten van de melk, mogen de spenen namelijk niet schoon gemaakt worden voordat ze opnieuw gedipt worden.
Naast deze maatregelen is een goede ligbedhygiëne van doorslaggevend belang voor een zorgeloze droogstand.
Praktisch gezien is het op onderstaande wijze vaak vrij eenvoudig in te passen.
- Op het moment van droogzetten zorgen voor geschoren uiers
- Voor het aanbrengen of toedienen van medicatie, reinigen en desinfecteren van de spenen met geïmpregneerde wegwerpdoeken
- Minimaal 1 keer per dag, maar het liefst 2 keer per dag de droogstaande koeien vast zetten aan het voerhek
- Boxen reinigen en instrooien met Actisan
- Koeien dippen met HM Vir Film
Optimale ligbedhygiëne door de bacteriedodende werking van Actisan. Actisan onderscheidt zich van veel gangbare kalkhoudende producten door het grootste vochtbindende vermogen (>250% onomkeerbaar) en zijn verzurende werking. Door deze pH verlaging en de sterke drogende werking zorgt u door het gebruik van Actisan voor een ongunstig leefklimaat voor bacteriën. Belangrijk te weten is dat de speenhuid niet nadelig beïnvloed wordt.
Bovenop deze voordelen zorgt Actisan, door het werkzame bestanddeel Salicylzuur voor het actief afdoden van bacteriën (onderzocht en bewezen door het ILVO). Kortom een sterk verlaagde infectiedruk vanuit het ligbed.
Actisan is een aangemelde biocide en daardoor wettelijk toegestaan als desinfecterend product voor in de ligbedden van melkkoeien.
Actisan is door het grote vochtbindende vermogen zeer zuinig in het gebruik en langdurig werkzaam.
Effectieve spenen-desinfectie tijdens de droogstand met HM Vir Film. HM Vir Film is een barrière dipmiddel welke bij uitstek geschikt is voor het toepassen tijdens de droogstand, het geeft een langdurige zachte film om de spenen zonder nadrupverlies.
HM Vir Film, op basis van het unieke LSA® complex onderscheidt zich door de werkzame bestanddelen Melkzuur en Salicylzuur, deze geven een brede werking tegen bacteriën, virussen en gisten. Melkzuur en Salicylzuur zorgen voor een stabiel product, welke ook in contact met organische verontreiniging langdurig werkzaam blijft. Dit is van belang omdat tijdens de droogstand de spenen vaak niet geheel schoon zijn voordat ze worden gedipt.
Meer informatie
Timac Agro
Lichtenauerlaan 102
3062 ME Rotterdam
T.: 06 – 11 39 52 07
aschieven@roullier.com
www.timacagro.nl