Ze blinken in hun vel, de zestig rood- en zwartbonte melkkoeien van Wilfried en Chiel De Blanger uit Vrasene. Al jaren leggen de bedrijfsleiders de nadruk op diergezondheid. Kruisen met Brown Swiss-genen was één manier om de weerstand van de koeien naar een hoger niveau te tillen. Al vier jaar werken de melkveehouders met mineralenmixen met OmniGen in zowel de droogstand als de lactatie om ook aan de kant van het voeder een bijdrage te leveren aan de weerstand. “We zien dat koeien minder ziek worden en als ze dat toch doen ook sneller weer genezen.”
Er huist een bonte verzameling van rood- en zwartbonte melkkoeien en jongvee in de stallen van Wilfried en Chiel De Blanger uit het Oost-Vlaamse Vrasene. Behalve traditionele rood- en zwartbonten toont een aantal koeien nog duidelijke Brown Swiss-invloeden met onder meer egaal zwarte of bruinrode kleur en een typerende witte rand rond de neus. Het gaat om nazaten van de tweede en derde generatie, zo blijkt. “Om een sterkere koe te fokken hebben we destijds een deel van de koeien gekruist met Brown Swiss-genen. Zo hoopten we koeien te fokken die langer meegaan en daarbij ook tegen een stootje kunnen.” Chiel De Blanger legt zorgvuldig uit waarom de keuze op het ras viel en wijst zo onder meer op de sterke klauwen. “We zagen wel vooruitgang in de levensduur van de koeien, maar het verlies van melk bracht ons ertoe om toch weer voor Holstein-genetica te kiezen.”
Inmiddels telt de stal ongeveer een derde zwartbonte en twee derde roodbonte koeien. De voorkeur gaat uit naar roodbonte koeien, al is uiteindelijk een hoge melkproductie het echte doel in de stal. De melkkoeien produceren nu gemiddeld 10.600 kilogram melk met 4,06 procent vet en 3,38 procent eiwit. “We hebben de laatste jaren de melkproductie zien stijgen en blijven werken aan de productiecijfers. Het werk is eigenlijk nooit af.”
Kalven in een seizoen
Omdat het systeem goed past in de bedrijfsvoering, werken Wilfried en Chiel altijd al met een vaste periode voor het kalven. “Het werkt gemakkelijk om alle werk op de boerderij in blokken op te delen”, zegt Wilfried De Blanger. De inseminaties gebeuren vanaf 1 november en worden tegen eind februari afgerond. Een enkeling krijgt nog langer een kans. Het insemineren doet Chiel zelf en de nadruk in de fokkerij ligt op brede, sterke koeien die vlot melk produceren. “We houden vast aan onze werkwijze. In de herfst en winterperiode worden de koeien hard doorgevoerd op stal. Eind lactatie gaan de koeien vervolgens op een goedkoop rantsoen over. Dat systeem van seizoenskalven past ons bedrijf goed.”
Momenteel krijgen de koeien een gemengd rantsoen voorgeschoteld. Dat bevat graskuil, maiskuil, bietenpulp, protistar, voederbieten en eiwitkern. Het rantsoen wordt individueel bijgepast in de krachtvoerautomaat. Daar werkt het bedrijf met twee soorten krachtvoer. De koeien krijgen krachtvoer op basis van geëxtrudeerd lijnzaad, nu aangevuld met lactatiestarter. Later op de lactatie krijgen de koeien een goedkopere brok in plaats van lactatiestarter. “Doordat de koeien allemaal in een korte tijdspanne herkalven kunnen we de krachtvoergift op deze manier organiseren. Het is een duurdere manier van werken maar de koeien worden zo begin lactatie beter ondersteund, later compenseren we de duurdere krachtvoergift door een goedkoper krachtvoeder te geven.”
Convenant enterische emissies
Door koeien tweehonderd dagen krachtvoer op basis van geëxtrudeerd lijnzaad te voeren, voldoet het bedrijf aan het convenant enterische emissies, een maatregel om de methaanuitstoot van koeien te beperken. “Het is gemakkelijk in te passen in onze manier van werken omdat we het lijnzaad in de stalperiode kunnen voeren”, legt Chiel uit waarom het bedrijf van meet af aan is meegegaan in de klimaatmaatregel. “We voeren lijnzaad vanaf het kalven tot de start van de weideperiode en voldoen zo aan de wettelijke eisen.”
De melk gaat sinds medio 2023 naar FrieslandCampina. Door geëxtrudeerd lijnzaadkrachtvoer te geven aan de melkkoeien willen Wilfried en Chiel op een eenvoudige manier als melkveehouder mijn steentje bijdragen voor het klimaat. “Daar komt bij dat de maatregel ook geld opbrengt omdat het ons extra punten oplevert bij de klimaatscan.”
![De Blanger 2](https://www.melkveebedrijf.nl/content/uploads/sites/2/2025/02/De-Blanger-2.jpg)
OmniGen voor meer weerstand
Het management bij de familie De Blanger kenmerkt zich door een continue zoektocht naar het verbeteren van de bedrijfsresultaten. Zo trachten vader en zoon mineralen correct te voeren en maken ze daarenboven al vier jaar gebruik van OmniGen, een voederadditief dat weerstandverhogend werkt. Doordat OmniGen in het mineralenpreparaat van Aveve zit gemengd, is het product eenvoudig in de mengvoerwagen toe te voegen. “We staan open voor alles wat de weerstand van onze melkkoeien kan verbeteren. Als melkveehouder wil ik graag de beste resultaten van mijn koeien.” Hoewel het product relatief duur is, zien Wilfried en Chiel het vooral als een verzekering om de koeien goed te laten presteren. “Het verbetert de weerstand van de koeien”, legt Sander Van Beneden uit. Als voedingsadviseur bij Aveve helpt hij de rantsoenen op het bedrijf samenstellen. “Heel veel gezondheidsproblemen worden gelinkt aan stress en dat kan het gevolg zijn van allerhande factoren. Stress onderdrukt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat koeien minder weerstand hebben tegen ziekte. Door OmniGen te geven kunnen de koeien eventuele stress beter bufferen.” Wilfried De Blander voegt toe: “Als je er één koe op een jaar mee kan redden, dan is het al de moeite waard om het te gebruiken.”
Zowel bij de lacterende als de droogstaande groep wordt OmniGen toegepast. Dat heeft tot doel dat de koeien begin lactatie ook goed opstarten. Maar het voordeel reikt verder. “We hadden bijvoorbeeld niet zoveel last van blauwtong”, zegt Chiel. Wie de open gebouwde melkveestal ziet, kan het moeilijk geloven dat muggen geen impact hadden op de koeien hier. Toch is de virusziekte zonder noemenswaardig productieverlies of sterfte voorbijgegaan. “We hebben de ziekte wel gehad, zagen bij sommige koeien enkele dagen minder melk, maar echt grote verliezen hebben we niet gehad.”
![482_1](https://www.melkveebedrijf.nl/content/uploads/sites/2/2025/02/482_1.jpeg)
MPR als leidraad
Ook op vlak van uiergezondheid zien de melkveehouders een verbetering in de bedrijfsresultaten sinds het product aan het rantsoen wordt toegevoegd. “We zijn daarom een jaar geleden ook gestart met selectief droogzetten en gaan alleen bij koeien met 150.000 cellen per ml melk nog antibiotica gebruiken. Onder die grens komt er alleen een teatsealer in.” Melkproductieregistratie vormt daarbij een gouden leidraad. “Met MPR krijg je veel meer controle over de melkgift van de koeien in de stal. Het houdt je scherp.”
Voor de toekomst focust Chiel verder op het verbeteren van de kengetallen. “Ik wil proberen met hetzelfde aantal koeien het bedrijf rond te zetten en focus vooral op de resultaten om vooruitgang te boeken.” De huidige melkproductie van 10.600 kilogram melk ziet hij dan ook het liefst verder stijgen, gecombineerd met winst in de gehalten. “Geef mij maar groeien in cijfers. Dat is belangrijker dan groeien in aantal koeien.”
Tekst: Annelies Debergh
Beeld: Annelies Debergh en Sander Van Beneden
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.