Tijdens een afkalfpiek wil je graag fitte koeien en kalveren en probleemloos werken. Vanuit Team Diergezondheid & Team Jongvee van Agrifirm delen we graag vijf tips voor een soepel verlopende afkalfpiek.
1. Voldoende droogstandslengte
Op veel bedrijven zien we een kortere droogstandslengte van 30 tot 40 dagen. Uit data-onderzoek van Agrifirm blijkt echter dat een droogstandslengte van zeven weken ideaal is voor een optimale biestgift en een betere productie in de volgende lactatie.
2. Veilig droogstandsrantsoen
Laat je adviseur helpen met het formuleren van een Dry2fit-droogstandsrantsoen dat volledig veilig is voor je droge koeien. Dit rantsoen kan eventueel worden aangevuld met een droogstandsbrok (Prestart Excellent) of een mineraalmengsel met choline en organisch gebonden spoorelementen (DF Droogstand Balans Choline Vitaal) om de lever gezond te houden.
Daarnaast kun je je koeien extra ondersteunen met Topstart-brokken in de opstartfase, die onder andere buffers, organisch gebonden spoorelementen en propyleenglycol bevatten voor een optimale start. Overweeg om voorafgaand aan de afkalfpiek de mineralenwaarden van de droge koeien te controleren via bloedonderzoek, om zeker te zijn van voldoende opname (overleg met je dierenarts).
3. Aanpassing van huisvesting op groepsgrootte
Zorg in de droogstandsruimte voor maximaal 85 procent bezetting van ligboxen en voerhek. Voorkom doodlopende gangen en zorg voor minimaal twee doorgangen naar het voerhek in een twee-rijige opstelling. Houd altijd twee drinkpunten per groep aan, ook bij sneldrinkers (8 cm drinkbaklengte of één sneldrinker per maximaal 15 koeien).
4. Pinkenmanagement
Het advies van Agrifirm is om hoogdrachtige pinken zes tot zeven weken voor het afkalven bij de droge koeien te voegen. Is dit praktisch niet haalbaar omdat de 85 procent bezetting is overschreden? Houd dan de hoogdrachtige pinken apart van de droge koeien, zodat ook zij voldoende ruimte hebben tot afkalven.
5. Veilige opvang van het kalf
Maak de afkalfruimte en de eenlingboxen extra vaak schoon om de opbouw van ziektekiemen en het risico op kalverdiarree te voorkomen. Zorg voor ruim voldoende kalverhokjes zodat een leegstand van twee weken mogelijk is. Meten is weten: door biest, brix en kalvergroei te monitoren, weet jij zeker of jouw kalveren de Beste Opvolgers worden.
Bron: Agrifirm