Een koe die na een antibiotica behandeling net weer in de tank mag worden meegemolken en dan toch weer vlokken in de melk heeft. Herkent u dit? Terugkerende uierontsteking kost niet alleen veel geld door verlies van melkproductie, kosten van medicijnen en het uithouden van de melk, maar zorgt vooral voor veel ergernis. Een van de meest voorkomende bacteriën in Nederland die herhaalde uierontsteking veroorzaakt is Streptococcus uberis. Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om uw koeien te beschermen tegen Streptococcus uberis? Lees dan verder..
Wat maakt een Streptococcus uberis uierontsteking zo lastig?
Bij klinische uierontsteking geeft Streptococcus uberis meestal een milde uierontsteking met alleen veranderingen in de melk en/of het uier. Het kan echter in sommige gevallen ook een ernstige uierontsteking geven met veranderingen van melk en uier en een zieke koe. Om te achterhalen welke kiem uierontsteking veroorzaakt is bacteriologisch onderzoek van de melk noodzakelijk. Een van de redenen dat deze bacterie ook wel de frustrerende uierontsteking veroorzaker wordt genoemd, is dat hij vaak slecht reageert op behandeling.
Het gevolg is chronische hoog celgetal koeien of zelfs koeien die, ondanks behandeling, iedere keer opnieuw klinische uierontsteking krijgen. Deze chronische en herhaalde infecties leiden tot een verhoogd antibiotica gebruik en kosten veel geld, gemiddeld 230,- tot 288,- Euro per geval.1 Streptococcus uberis kan, net als Staphylococcus aureus, een biofilm produceren. Deze biofilm is een soort slijmlaag die wordt opgebouwd in het uierweefsel waarin de bacterie zich verstopt. Op deze manier is de bacterie minder goed bereikbaar voor de eigen afweer van de koe maar ook voor antibiotica. Sinds enkele jaren is er een nieuwe maatregel in de strijd tegen Streptococcus uberis uierontsteking op de markt: het vaccin UBAC®.
Laat het aantal klinische S. uberis uierontsteking gevallen op uw bedrijf ook dalen!
HIPRA heeft naast het vaccin Startvac®, dat werkzaam is tegen E. coli en Staphylococcus aureus uierontsteking, in 2018 UBAC® op de markt gebracht. UBAC® is het eerste en enige vaccin dat werkzaam is tegen Streptococcus uberis uierontsteking. In een groot veldonderzoek werd aangetoond dat het aantal dieren dat een klinische uierontsteking kreeg, veroorzaakt door S. uberis, door vaccinatie met UBAC® daalde met maar liefst 55%! Het antibiotica gebruik voor uierontsteking daalde door vaccinatie met 56%. Dit werd aangetoond in een grote veldproef gedaan bij 600 koeien verdeeld over 6 Spaanse melkveebedrijven. De dieren werden willekeurig geselecteerd, waarbij de helft gevaccineerd werd met het vaccin tegen S. uberis uierontsteking (UBAC®) en de andere helft niet (placebo groep). Naast een afname van het aantal klinische uierontsteking en een afname in het antibioticagebruik, daalde het celgetal op kwartierniveau in de gevaccineerde groep met 70% bij de koeien die een subklinische S. uberis uierontsteking kregen. De koeien met een subklinische uierontsteking door S. uberis in de gevaccineerde groep produceerden tevens 3,1 liter meer melk per dag in de eerste 147 dagen in lactatie ten opzichte van de dieren in de niet gevaccineerde groep. In totaal kwam dit neer op 456 liter meer melk. Al deze resultaten waren statistisch significant en hebben er voor gezorgd dat UBAC® als eerste vaccin aan de strenge Europese eisen omtrent veiligheid en werkzaamheid heeft voldaan. De afname in het aantal klinische S. uberis uierontsteking gevallen en de toename in melkproductie na vaccinatie in het geval van een subklinische S. uberis uierontsteking, kunnen op bedrijven met S. uberis problemen als snel zorgen voor een financiële winst.
Pak Streptococcus uberis uierontsteking verder aan
Omdat S. uberis zich voornamelijk omgevingsgebonden gedraagt ligt de focus op het verminderen van infecties vanuit de omgeving en dus een optimale hygiëne op het bedrijf. Door het nemen van deze maatregelen worden ook infecties met andere omgevingsbacteriën zoals E. coli verminderd. Hygiëne van de koeien, de ligboxen en de looppaden zijn cruciale punten. Omdat veel infecties optreden tijdens het melken kan desinfectie van de spenen voorafgaand aan het melken zeer nuttig zijn. Bij controle van de spenen vóór het onderhangen van het melkstel mag 95% van de spenen geen of bijna geen vuil achterlaten op een desinfectiedoek. Rondom droogzetten en afkalven gelden dezelfde strikte hygiëne maatregelen. De combinatie van vaccineren en het verbeteren van het management kan dan ook een enorme winst opleveren voor bedrijven waar S. uberis een rol speelt.
Bronnen:
(1) Steeneveld et al., JDS, 2011
Wilt u meer informatie ontvangen over preventie en vaccineren in de strijd tegen Streptococcus uberis uierontsteking? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Pauline Athmer (Zuid Nederland), 06-8100 2036, Ruth Meenks (Noord Nederland) 06- 1370 2817, Sabine Hoogeveen (West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Oost Nederland), 06- 2046 9304 of vul onderstaand contact formulier in dan nemen wij contact met u op.