Speciaal voor automatische melksystemen is de ProSquare LPX ontwikkeld. Een vierkante, rubberen tepelvoering die op het bedrijf van Kees en Bart van Gestel de melksnelheid aanzienlijk verbeterde en het aantal melkingen liet stijgen.
Half december vorig jaar werden de siliconen tepelvoeringen op de Beekdalhoeve vervangen door de ProSquare LPX-variant. Aan het vacuümniveau en de pulsatie-instellingen veranderden Kees en Bart van Gestel niets. Direct na de in gebruikname van de LPX-tepelvoeringen waren de verschillen indrukwekkend. ‘De melksnelheid steeg van gemiddeld 2,7 naar 3,1 kg per minuut. Hierdoor gaat de boxtijd omlaag en onstaat er meer vrije tijd in de robot. Vervolgens zie je een toename van het aantal melkingen met als positief effect een verbeterde uiergezondheid’, concludeert Arnold Kuiper die vanuit Heemskerk de hele proef begeleidde.
Melksnelheid direct omhoog
Direct na het vervangen van de tepelvoeringen merkten de veehouders uit Hooge Mierde dat de koeien sneller werden gemolken. In een extreem geval ging de melksnelheid zelfs zo’n 60% omhoog en bedroeg de boxtijd geen 22 maar 9 minuten. Op beide testbedrijven ging de gemiddelde boxtijd zo’n 40 tot 50 seconden naar beneden. ‘Zeker bij taaimelkte koeien zie je de individuele melksnelheid met sprongen omhooggaan’, heeft Bart ervaren. Een simpele rekensom leert dat op een bedrijf met 100 koeien en gemiddeld 3 melkingen de vrije tijd met ruim 3 uur kan toenemen.
Liters in de tank behouden
‘Ze laten zich ook graag melken. Koeien die dichtbij de robot staan, horen precies wanneer de robot met de voorgaande koe klaar is. Ze draaien zich om en snellen naar de robot’, is een verschijnsel dat Bart sinds de omschakeling vaak op stal terugziet. Een logisch gevolg van meer vrije tijd van de robot is dat de koeien deze meer opzoeken. Hierdoor neemt niet alleen het aantal melkingen, maar ook het aantal weigeringen toe. Een stijging van het aantal melkingen lijkt ook een positieve invloed te hebben op de productie. In een tijd waarin efficiëntie het sleutelwoord is en met minder dieren de kost moet worden verdiend, een gunstig bijeffect. ‘Vanwege het fosfaatreductieplan hebben we in het voorjaar 40 stuks vee weg moet doen’, verzucht Bart. ‘Gelukkig hebben we met 15 koeien minder, de liters in de tank wel kunnen behouden. De totale productie ligt nog steeds hoger dan een jaar geleden’. Werd het boekjaar in augustus 2016 met 10.915 kg melk afgesloten, nu ligt het rollend jaargemiddelde op 11.648 kg melk en geeft het managementsysteem inmiddels een gemiddelde productie van ruim 38 kg melk per koe aan.
Celgetal gedaald
Enerzijds is de melksnelheid omhoog gegaan en anderzijds is het aantal melkingen gestegen. Twee factoren die een positieve uitwerking hebben op de uiergezondheid. ‘Ik heb het idee dat de koeien met deze tepelvoeringen beter leeggemolken worden dan voorheen met de gangbare siliconen. Als ze nu uit de robot stappen is het uierweefsel helemaal slap. In de eerste maanden, dus voordat het ondereind van de veestapel weg was, zagen we het celgetal al zakken’. De celgetaluitslag bevestigt het gevoel dat de ondernemers hebben. In januari zakte het tankcelgetal van 180.000 naar 120.000 en inmiddels ligt het gemiddelde celgetal van de 113 melkgevende dieren op 77.000. Het aantal mastitisgevallen blijft beperkt tot gemiddeld één per maand. In de speenconditie werden weinig veranderingen geconstateerd. ‘Die was al goed en is ook goed gebleven’, concludeert van Gestel.
ProSquare tepelvoeringen
Tepelvoeringen uit de ProSquare lijn zijn rubberen tepelvoeringen met een vierkante schacht. Een vierkante tepelvoering sluit op een andere manier dan een ronde tepelvoering. De stevige hoeken bewegen naar elkaar toe waardoor de speen aan alle zijden intensiever gemasseerd wordt. Hierdoor worden de krachten beter verdeeld waardoor een vierkante tepelvoering minder belastend is voor de speenpunten. Dit zorgt voor een betere speenconditie en een efficiënter melkproces.
Wilt u meer informatie weten over de ProSquare tepelvoeringen? Klik hier!