De periode rondom het afkalven wordt de transitieperiode genoemd. In de 3 weken voor het afkalven tot 4 weken na het kalven ontstaan ongeveer 80% van de gezondheidsproblemen. Een juiste aanpak in de droogstand met behulp van een transitieplan resulteert in een snelle en gezonde start van de melkproductie. Een transitieplan bestaat uit 4 stappen:
1. Droogzetten: voorkomen van nieuwe en het genezen van bestaande infecties in de uier.
Werk volgens een vooropgesteld protocol waarbij hygiëne een must is. Analyseer de 4 kwartieren van een koe voorafgaand aan het droogzetten met een CMT-test om verhogingen in het celgetal op te sporen per kwartier. Onderzoek toont tevens aan dat koeien met een dagproductie van < 12 liter bij droogzetten beduidend minder kans hebben op een klinische mastitis.
2. Droogstandsperiode: optimaliseren van de afweer
Tijdens het droogzetten en rondom het afkalven is de afweer verminderd. Daarom is het van extra belang om het dier te ondersteunen met benodigde spoorelementen, vitamines en mineralen. Een goede afweer vermindert problemen met diergezondheid later in de lactatie.
3. Afkalven: preventie van melkziekte
Na het afkalven stijgt de calciumbehoefte van de koe. Bijna 60% van de koeien heeft na afkalven een subklinisch calciumtekort. Dit kan deels voorkomen worden door een negatieve kation-anion balans te voeren. Acute melkziekte toont inactieve dieren die ook een temperatuurverlaging laten zien. Tekenen van subklinische melkziekte kunnen zijn; langzaam afkalven, moeilijk opstaan, aan de nageboorte blijven staan en verminderde melkproductie.
4. Start lactatie: minimaliseren van de negatieve energiebalans en zorgen voor goede opstart.
Bij een negatieve energiebalans verbruikt de koe meer energie dan zij opneemt en gaat ze haar eigen vet en spieren verbranden. Voorkom dit door al voor het kalven energierijker voer te geven. Indien een dier toch moeite heeft met de overgang kan ingegrepen worden met energierijke drenches. Tekenen van een negatieve energiebalans zijn verminderde melkproductie, afname van de eetlust, acetongeur (en/) of afname van de conditiescore.