De gemiddelde levensduur en levensproductie van melkkoeien is de afgelopen jaren flink gestegen. Ouder wordende koeien en een stijgende productie vragen om een steeds beter uiergezondheidsmanagement. Lely Horizon helpt hierbij.
Een van de redenen waarom koeien vroegtijdig een bedrijf verlaten is wegens problemen met uiergezondheid. Een probleem dat zich mogelijk voordoet is zichtbare of onzichtbare mastitis.
Een uierontsteking heeft direct effect op het welzijn en de gezondheidstoestand van het dier. Naast de zichtbare symptomen van mastitis kan de koe ook een verminderde eetlust en herkauwactiviteit hebben. Vaak gaat dit gepaard met een melkproductiedaling.
Hogere levensproductie dankzij gezondere koeien
De Nederlandse melkkoeien realiseerden een hoge melkproductie in het boekjaar 2021-2022. Koeien die de bedrijven verlieten hadden gemiddeld 37.401 kilogram melk geproduceerd volgens de MPR-registratie van CRV. Dat is een gemiddelde stijging van 13% (35.624) kilogram melk vergeleken met het boekjaar 2020-2021.
Deze trend zien we ook terug bij de klanten van Lely de afgelopen jaren. De afgelopen vijf jaar tijd lieten bedrijven een gemiddelde levensproductiestijging zien van bijna 20% (zie afbeelding 1). De basis voor het ouder laten worden van melkkoeien is een vitale koe. Koeien die gezond blijven produceren makkelijker en blijven daardoor ook langer op het bedrijf. Dit is de basis voor een goed rendement.
Het celgetal is een afspiegeling van de gezondheid van de koe. Een goede uiergezondheid zorgt voor minder ongeplande werkzaamheden, een lager medicijnverbruik, minder gesepareerde melk en een hogere (levens)productie. Dit vertaalt zich ook weer in een beter rendement.
“Ik heb nog nooit zoveel data gehad die mij inzicht gaf in de gezondheid van mijn koeien. Ik kwam eerder pas in actie als ik vlokken in de melk zag of een verhoogd celgetal bij de MPR-resultaten. Nu ben ik er eerder bij en voorkom vaak erger” (melkveehouder W. Flipsen).
De MPR-resultaten van boekjaar 2020-2021 laat opvallende punten zien. Gemiddeld over alle bedrijven heeft 1 op de 6 dieren een verhoging van het celgetal en is dit na afkalven bij bijna 1 op de 5,5 dieren. Focus op deze groep dieren rondom de droogstand is daarom cruciaal. Meer accurate data houdt de veehouder scherp en helpt vroeger in te grijpen.
Managementsysteem geeft grip op uiergezondheid
Deze accurate data is onder andere via het managementsysteem, Lely Horizon, te verkrijgen. Dit managementprogramma biedt de klant naast de al bestaande toepassingen op het gebied van uiergezondheid een aantal nieuwe toepassingen waarmee de uiergezondheid nog beter gevolgd en gemanaged kan worden.
Lely Horizon toont onder andere op het hoofdscherm op je PC of mobiel de koeien die afwijkingen vertonen en herinnert je eraan actie te ondernemen. Het is daarnaast mogelijk om via aanvullende rapportages de uiergezondheid te monitoren.
Lely’s totaal aanpak voor uiergezondheid
Lely Horizon biedt volop mogelijkheden om de uiergezondheid nauwkeurig te volgen en te gaan voor de beste resultaten. Echter naast het goed kunnen monitoren en het snel in beeld hebben van afwijkingen is goed management van essentieel belang. Bespreek eens met uw Lely adviseur het aanbod aan uierverzorgingsproducten die u hierbij kunnen helpen. Via deze button kom in je in contact met jouw Lely consumables adviseur: