Mastitis- en celgetalproblemen zorgen voor hoge kosten op een melkveehouderijbedrijf, vaak worden deze problemen veroorzaakt door omgevingsgebonden bacteriën. Bekend is dat er al vanaf een celgetal van 100.000 sprake is van een aflatende melkproductie. De ervaring leert dat preventief werken de enige juiste aanpak is ter voorkoming van deze uiergezondheidsproblemen en voor het verlagen van de gerelateerde kosten.
(Bron: Koesignalen Uiergezondheid)
“Zeker in de zomer strooi ik Actisan, maar ook tijdens andere perioden waarin de risico’s toenemen maak ik gebruik van dit unieke instrooimiddel” Aan het woord is Berend Jan Kronenberg uit het Overijsselse Zwartsluis. Op vrij eenvoudige wijze leidt hij zijn melkveebedrijf met 75 koeien. Deze zijn goed voor een productie van 9000 liter met 4.40 vet en 3.50 eiwit. De melk wordt geleverd aan de kaasspecialiteiten fabriek in Rouveen. Kronenberg is in 2012 door zijn melkwinningsadviseur voorgedragen aan de UGCN verkiezing. Aan het eind van het jaar werd hij, verdiend uitgeroepen tot één van de Award winnaars.
Reorganisatie
Berend Jan: “ Na jarenlang tobben met uiergezondheidsproblemen, soms oplopend tot 2 mastitisgevallen per week zijn er op het gebied van melktechniek, huisvesting en voeding de nodige zaken aangepast. Deze reorganisatie heeft er mede voor gezorgd dat het vanaf ongeveer 2001 weer de goede kant op ging, de problemen die nog voorkwamen waren goed te hanteren en de arbeidsvreugde nam met rasse schreden toe. Nadat ik in 2005 werd getroffen door een hartinfarct werd arbeid de beperkende factor.
Vanaf dat moment ben ik gaan werken met mengkuilen waardoor er gedurende een groot gedeelte van het jaar een constant rantsoen gevoerd wordt. Het voordeel hiervan is dat je rantsoentechnisch erg goed kunt sturen wat zeker een positieve invloed heeft op de algehele weerstand van het dier.
Actisan ligbox-instrooimiddel
Voor wat betreft het celgetal bleef het al die tijd lekker lopen maar met betrekking tot mastitis merkten we toch dat er, met name in de periode rondom de afkalfpiek in september, weer teveel klinische gevallen voorkwamen. In overleg met mijn adviseur op het gebied van uiergezondheid besloten we aan de slag te gaan met Actisan een ligbox-instrooimiddel van Timac Agro.
Actisan zorgt in de risicovolle perioden voor zeer droge boxen waardoor bacteriën minder kans krijgen, daarnaast zorgt de werkzame stof salicylzuur voor een sterke desinfecterende werking.Verder vind ik het product gemakkelijk in gebruik en heeft het bovendien een aangename geur”.
“Kortom, Actisan is voor mij één van de antwoorden op het mastitisvraagstuk binnen ons bedrijf”. Doeltreffende ligbedhygiëne is één van de belangrijkste maatregelen ter voorkoming van uiergezondheidsproblemen.Bacteriën ontwikkelen zich het best in een vochtige, warme en voedselrijke omgeving. Van doorslaggevend belang is er voor te zorgen dat de leefomstandigheden voor deze bacteriën ongunstig worden.
Salicylzuur
Actisan onderscheidt zich van veel gangbare kalkhoudende producten door het zeer grote vochtbindende vermogen (>250% onomkeerbaar) en zijn verzurende werking. Door deze pH verlaging en de sterke drogende werking zorgt u door het gebruik van Actisan voor een bacteriologisch ongunstig leefklimaat. Belangrijk te weten is dat de speenhuid niet nadelig beïnvloed wordt.Bovenop deze voordelen zorgt Actisan, door het werkzame bestanddeel Salicylzuur voor het actief afdoden van bacteriën. Kortom een sterk verlaagde bacteriedruk, waardoor minder kans op mastitis.
Actisan is een aangemelde biocide en daardoor wettelijk toegestaan als desinfecterend product voor in de ligbedden van melkkoeien. Actisan behoudt zijn werking 48 tot 72 uur, zodat eens per 2 dagen instrooien vaak al voldoende is.
Praktische toepassing
Gebruik Actisan het gehele jaar of alleen tijdens risicovolle perioden en op risicovolle plekken. U moet hierbij denken aan onder andere warm en vochtig weer en tijdens afkalfpieken. Ook in uw afkalfstal en kalverhokken bewijst Actisan zijn kwaliteit. Eventueel kunt u in minder risicovolle perioden gebruik maken van Actiplus.
Actiplus
Actiplus is eveneens een product welke is ontwikkeld door Timac Agro.Ten opzichte van Actisan is het vochtbindend vermogen van Actiplus iets lager, maar steekt het nog steeds met kop en schouder uit boven de vele andere producten op de Nederlandse markt. Actiplus zorgt door zijn sterk drogende werking en verandering van pH eveneens voor een bacterieremmende werking in het ligbed van de melkkoe.
Beide producten zijn gemakkelijk strooibaar, ruiken aangenaam en zijn in geen geval nadelig voor de speenhuid.
Kort samengevat
Door deze producten afwisselend in te zetten kunt u de ligbedhygiëne op uw bedrijf optimaliseren en blijven de kosten beperkt.
Meer informatie
Voor meer informatie over Actisan en Timac Agro klikt u hier of belt u met het volgende nummer Mob. 06-11395207
TIMAC Agro Nederland BV
Postbus 4365
3006 AJ Rotterdam
Telefoon: 010-204 55 53
Fax: 010-204 55 55