‘Als je gaat dippen, doe het dan goed’, was één van de adviezen die Theo Pouwels meekreeg tijdens een Uiergezondheidscursus. Hij nam de tip ter harte en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Met een celgetal van gemiddeld 69.000 en slechts een enkel klinisch mastisgeval zijn Theo en Hanny Pouwels terechte winnaars van de Uiergezondheidsaward.
Onder het mom van het kan altijd beter besloot Theo Pouwels zo’n 10 jaar geleden een Uiergezondheidscursus te volgen. Al snel werd het geleerde in de praktijk gebracht en kwamen de HCP melkershandschoenen in de put. ‘En sindsdien geen kloven meer’, lacht Theo Pouwels. Samen met zijn vrouw Hanny melkt hij dagelijks 75 roodbonte koeien en verzorgen ze zo’n 60 stuks jongvee in het Limburgse Weert. Ondanks dat er al weinig uierproblemen waren, bleken destijds de koeien met een sporadische mastitisgeval besmet te zijn met koegebonden bacteriën.
Goed dippen
‘Tja en dan krijg je vraag wat is dan een goede dip? Moet een dip alleen ontsmetten of ook verzorgen’, gaat Theo verder die indertijd nog een jodiumspray gebruikte. De dierenarts adviseerde 4XLA® met huidverzorgende componenten. Deze werd geprobeerd en tot op heden wordt dit speendesinfectiemiddel nog steeds gebruikt. ‘We hebben er vanaf het begin goede ervaringen mee’, vertelt Hanny die ook de speenconditie zag verbeteren. ‘De bacteriën zitten overal op de speen, dus goed diep dippen. De hele speen moet ontsmet worden’, is het advies van Theo.
Secuur werken
Ook de uierdoeken werden na de cursus vervangen. In eerste instantie door een papieren versie, later door vochtige voorbehandeldoekjes. ‘Dat poetst veel fijner. Iedere koe krijgt zijn eigen doekje en goed poetsten. Daarin ben ik heel secuur, alles moet eraf ‘, gaat Theo verder. Rustig en secuur werken, dat kenmerkt de Pouwels. ‘Dezelfde personen, vaste structuren en rust dat vinden we belangrijk tijdens het melken. Het maakt niet uit als we er een keer een half uur langer over doen’, vertelt Hanny. Als Theo melkt maakt zij haar ronde langs de boxen. Twee keer per dag worden deze schoongemaakt en bij gestrooid. Tijdens extreme hitte blijven de koeien binnen en wordt Boxclean®, wat een bacteriedodend effect heeft, gebruikt.
Goede producten
‘Niet wachten tot het celgetal stijgt, maar op tijd de tepelvoeringen vervangen’ is ook een vuistregel die wordt toegepast. In het managementsysteem wordt de datum waarop ze moeten worden vervangen vastgelegd, zodat ze tijdig hierop worden geattendeerd. Het tekent de stiptheid waarmee de Pouwels te werk gaan. ‘De Uiergezondheid Award vind ik niet het belangrijkste, uiergezondheid wel. Veel aandacht en werken met goede producten kost misschien wat meer, maar als je geen problemen hebt dan kost het altijd minder’, besluit Hanny.
Bedrijfsgegevens
Theo & Hanny Pouwels, Weert
75 stuks melkvee
60 stuks jongvee
47 ha grond
Rollend jaargemiddelde: 4,07, 9.123 kg melk, 4,47% en 3,51%