Nederlandse rundveehouders hebben de afgelopen jaren in samenwerking met hun dierenarts grote stappen gezet in het verminderen van antibioticagebruik. Vooral met de reductie van derde-keus-middelen en droogzetters zijn goede resultaten geboekt. Rundveehouders voldoen aan de reductiedoelstelling van de overheid.
Tijdens het Symposium Antibioticaresistentie (ABRES) van 20 november in Nijkerk wordt met inleiders gekeken naar mogelijkheden om nog meer winst te behalen uit management, antibioticagebruik en monitoring.
De stuurgroep ABRES Rund heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kennis, voorlichting en protocollen om rundveehouders te ondersteunen bij het terugdringen van antibioticagebruik. Voor rundveehouders is het bedrijfsgezondheidsplan (BGP) en het bedrijfsbehandelplan (BBP) ontwikkeld en in januari 2012 in de hele sector ingevoerd. Het zijn instrumenten voor veehouder en dierenarts om gezamenlijk te werken aan een hogere gezondheidsstatus en lager antibioticagebruik. Sinds begin van dit jaar wordt het antibioticagebruik centraal geregistreerd via MediRund. Daarmee kan het gebruik adequaat gevolgd worden en waar nodig bijgestuurd. Het zijn belangrijke stappen geweest voor een verantwoord en transparant antibioticagebruik.
Onderzoek
Op initiatief van de stuurgroep ABRES Rund is onderzoek gedaan naar voorkomen van antibioticaresistentie. De onderzoekers deden onderzoek naar de economische aspecten, selectief droogzetten en verbeteren van de uiergezondheid. Ook is onderzoek gedaan naar MRSA (Meticilline-resistente Staphylococcus aureus, 'ziekenhuisbacterie') en ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase). MRSA is een bacterie die resistent is voor behandeling met de meeste antibiotica. ESBL is een enzym dat door darmbacteriën kan worden geproduceerd en dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken.
Hoe verder?
Tijdens het symposium 20 november in Nijkerk kijkt de stuurgroep ABRES Rund samen met veehouders en betrokken organisaties terug op de bereikte resultaten. De verkregen inzichten worden gebundeld en in een breder perspectief geplaatst. Met als doel om te informeren, maar vooral ook om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag ‘Waar hebben we nog wat te winnen?’
Convenant
Sinds 2008 geven de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), LTO-Nederland en de KNMvD Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwers (KNMvD-VGH) invulling aan het rundveegedeelte van het convenant Antibioticaresistentie Dierhouderij. In 2011 heeft ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zich hierbijaangesloten.
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren