Shottledochter Oelhorst Coba 35 (EX-91), één van de vijf Coba’s uit de stal Oelhorst die tijdens de NRM deelneemt aan de rubriek 100.000 kg melkkoeien. (Fotograaf: Christine Massfeller, bron: Holstein International)
Tijdens de NRM op vrijdag 28 juni zullen niet alleen de dochtergroepen, maar ook de rubriek 100.000 kg melkkoeien veel liefhebbers naar Zwolle trekken. Van deze rubriek koeien die zich inmiddels dubbel en dwars hebben bewezen, is levensproductiespecialist Shottle, met maar liefst zes dochters de hofleverancier.
‘Levensvreugde’, antwoordt Bert Luttikhedde gekscherend op de vraag wat Shottle voor hun bedrijf heeft betekend. ‘Shottle was een stier van wereldformaat. Zijn dochters worden jaar na jaar beter. Er komt ieder jaar zo’n 50 kg aan gewicht bij, maar ze blijven mooi in balans. We hebben wel honderd rietjes ingezet en als hij nog beschikbaar was, gebruikte ik hem nog steeds. Ik ben misschien wel de grootste Shottlefan die er is’.
Krachtige koefamilie
Op het melkveebedrijf Oelhorst in Ambt Delden heeft Bert samen met zijn vrouw Marjon en vader Freek zo’n 20 Shottledochters gemolken en nog steeds zijn er negen aan de melk. De nafok van Shottle is op het bedrijf talrijk aanwezig en veel nakomelingen zijn als vaars of als embryo bij collega veehouders terecht gekomen. Melkveebedrijf Oelhorst kent een rijke historie aan excellente en 100.000 kg melkkoeien waar Shottle een belangrijk aandeel in heeft gehad. Shottledochter Oelhorst Coba 35 en haar volle zus Oelhorst Coba 96 reizen komende week, samen met nog drie andere Coba’s, af naar Zwolle om deel te nemen aan de rubriek 100.000 kg melkkoeien. ‘Alle vijf komen ze uit dezelfde lijn. Het is heel bijzonder dat we zo’n groep koeien kunnen presenteren die de kracht van deze koefamilie laat zien. Zoiets maak je misschien maar één keer mee’, vertelt Bert als hij de deelneemsters in de stal laat zien.
Kracht en vitaliteit
‘Bij de Shottledochters hebben we weinig last gehad van gedwongen afvoer vanwege gezondheidsproblemen. Het zijn hele fijne koeien om mee te werken’, vervolgt vader Freek die ook het karakter van de dieren prijst. ‘We hebben Shottle ingezet op wat fijnere koeien zoals de Lord Lillydochters’. Dat deze strategie goed heeft uitgepakt, daar zijn de volle zussen Oelhorst Coba 35 en Oelhorst Coba 96 het levende bewijs van. Beide Shottle’s uit een Lord Lilly-moeder ontvingen het predicaat Excellent en zijn hard op weg richting de 10.000 kg vet en eiwit. Wanneer Bert haar wil laten zien, ligt Oelhorst Coba 35 rustig herkauwend in de diepstrooiselbox. Beheerst komt ze overeind en direct valt de kracht en vitaliteit op, die ze op 13-jarige leeftijd nog steeds uitstraalt. Net als haar volle zus beweegt ze zich op spijkerharde benen en is ze nog perfect in balans.
Randfactoren in orde
‘Koeien moeten makkelijk veel kunnen geven’, vertelt Bert die zijn stierselectie vooral baseert op melk en exterieur waarbij hij gezondheidskenmerken zoals uiergezondheid goed bewaakt. Consequent dit beleid voeren heeft ertoe geleid dat de levensproductie bij afvoer op het bedrijf met 58.000 kg fors het Nederlands gemiddelde van 30.343 kg overstijgt. ‘Het is makkelijker om met een hoge melkproductie veel kilogrammen vet en eiwit te melken dan met een minder liters en hoge gehalten’, verdedigt Bert zijn voorkeur voor kg melkstier wat niet wil zeggen dat hij gehalten loslaat. ‘Fouten van de koe probeer ik met de stierkeuze te tackelen’. Maar hij maakt ook direct een kanttekening: ‘fokkerij komt pas tot uiting als alle randfactoren in orde zijn’. Met een gemiddelde dagproductie van 40 kg melk lijken die factoren op het Twentse bedrijf prima in orde.
Eén van de Nirvanadochters op het bedrijf is Oelhorst Nirvana Rae. Na een tweelingdracht wordt haar tweede lijst wordt voorspeld op 11.090 kg melk met 4.08% vet en 3.92% eiwit. Foto: Alex Arkink.
Superproductie
Friesje 531 is zo’n voorbeeld van een koe die makkelijk veel melk geeft. De tweedekalfs Nirvanadochter geeft dagelijks vlot 51 kg melk, realiseert een LW123+ en wordt voorspeld op 14.510 kg melk. Tijdens de NRM zal zij één van de dochters zijn die Nirvana vertegenwoordigt tijdens de dochtergroepenpresentatie. ‘Nirvana heb ik als jonge genomicstier ingezet. Als vaars hadden ze al een superproductie en ik heb er mooi jongvee van lopen. Daarom heb ik de stier opnieuw gebruikt’, vertelt Bert die naast genomicstieren ook regelmatig terugvalt op betrouwbare fokstieren. ‘Commerciële fokkerij en veeverbetering zijn twee verschillende dingen. Natuurlijk is fokkerij voor ons bedrijf belangrijk en zetten we regelmatig de hoogste genomicstieren in. Maar ik probeer ook aan veeverbetering te doen en dan kies ik ook wel eens voor betrouwbaarheid’, vertelt hij over de stierkeuzes die hij maakt. Naast jonge stieren als Honda, Achiever en Jericho worden ook de gevestigde namen als Silver, Nirvana en Balisto ingezet. En om op Shottle terug te komen; ‘Soms duurt het tien jaar om erachter te komen wat voor topper een stier eigenlijk is’, aldus Bert.
Bedrijfsgegevens:
Melkveebedrijf Oelhorst, Ambt Delden
Bert, Marjon en Freek Luttikhedde
110 melkkoeien, 100 stuks jongvee
75 ha grond, waarvan 15 ha maisland, 54 ha grasland en 6 ha beheersgrond
Rollend jaargemiddelde: 12.335 kg, 3,99%, 3,50%
Rantsoen: 5 kg ds vers gras, 18 kg mais, 4 kg perspulp, 5 kg bierbostel, 8 kg krachtvoer, graskuil, mineralen, krijt, structuur, 7 liter water