Nu de buitentemperatuur weer omhoog schiet komt, is het belangrijk om de infectiedruk van omgevingsgebonden mastitisverwekkers, zoals Klebsiella, vanuit het ligbed goed onder de duim te houden.
Hoe ontstaat Klebsiella?
Met name Klebsiella is een bacterie die zich bij deze temperaturen gemakkelijk explosief vermeerdert in vochtig ligboxmateriaal. Ook in mest en in grond komt de bacterie veel voor. Schone en droge ligboxen zijn een absolute voorwaarde om gezonde uiers meer melk te laten geven.
Klebsiella veroorzaakt een acute, ernstige uierontsteking. Het kwartier wordt hard en de melk varieert van melkachtig wit met vlokken tot waterig of koffiekleurig. Het aspect van de melk kan echter nooit voorspellen om welke bacterie het gaat; hier zit te veel variatie in.
Gevaren
Een besmetting met Klebsiella is moeilijk te genezen. Soms kan klinisch herstel optreden, maar de koe blijft vaak drager en dus verspreider van de bacterie. Bovendien is de melkproductie van de koe blijvend verlaagd.
Zeven tips in de strijd tegen Klebsiella
- Zorg voor schoon en droog strooisel van een goede kwaliteit, afkomstig van een droge opslagplaats.
- Mest op de roostervloer, in de afkalfstal en in de ziekenboeg kan een bron zijn van klebsiellabacteriën; laat de mestrobot of -schuif zoveel mogelijk mest uit de weg ruimen.
- Controleer twee keer per dag of de ligboxen vrij zijn van mest. Om de boxen goed droog te houden (en de pH te verhogen) kunt u kalk aan het strooisel toevoegen. Omdat de pH-verhogende werking van kalk na 48 uur verdwijnt, zal de kalk met regelmaat moeten worden toegevoegd.
- Zorg ervoor dat de uiers en staarten van de koeien kortgeschoren zijn. Met kortgeschoren staarten en uiers blijven koeien schoner.
- Voorkom hittestress; let op een goede ventilatie van de stal, genoeg schaduwplekken en voldoende schoon drinkwater.
- Zorg voor een goede voeropname en mineralenvoorziening. Bied smakelijk voer aan.
- Klebsiellabacteriën kunnen ook tijdens het melken worden overgedragen; voorkom infectieoverdracht via handen, doeken en tepelvoeringen en zorg voor een goede speendesinfectie.
- Laat een minder goed werkende melkinstallatie tijdig controleren door een specialist.
Bron: GD