Om uiergezondheidsproblemen in de toekomst te beperken, is het verstandig vroegtijdig uitdagingen te signaleren en aan te pakken. Dit meldt diergezondheidsorganisatie Animal Health Vision (AHV) naar aanleiding van onderzoek dat zij verrichtte.
Uiergezondheidsproblemen
AHV heeft het verloop van het gemiddelde celgetal van meer dan 62.000 koeien geanalyseerd. Het gaat in dit geval om koeien die niet met producten van AHV worden ondersteund. De eerste twee á drie lactaties is het celgetal acceptabel. Dit komt volgens de organisatie onder anderen door een goed energieniveau, doordat de koeien sterker zijn en meer weerstand hebben en gebruik van reguliere uiergezondheidsmiddelen.
Vanaf het derde jaar ontstaan er echter uitdagingen. Dit komt volgens AHV doordat bacteriën zich vaak al de voorgaande lactaties schuil hebben gehouden en op hun kans hebben gewacht. Nu komen zij uit de beschermende biofilm en slaan toe. Daardoor stijgt het celgetal en nemen uiergezondheidsproblemen toe. Dit heeft weer zijn weerslag op de levensduur, gezondheidskosten en productie.
‘Pro-actieve aanpak werkt’
Uit gegevens van meer dan 500 koeien die met producten van AHV zijn behandeld, blijkt volgens AHV het celgetal snel te dalen en stabiel onder de 200 te blijven. ‘Dit scheelt in levensduur, melkproductie en gezondheidskosten’, meldt de diergezondheidsorganisatie. De uiergezondheidsoplossingen van AHV werken op basis van Quorum Sensing Antagonist Technologie. Dit verstoort de communicatie tussen bacteriën in de biofilm. Deze komen los uit de biofilm en worden door het eigen afweersysteem van de koe aangepakt. Dit zorgt volgens AHV voor een daling van het celgetal over meerdere lactaties. AHV zegt in een later stadium met onderzoekscijfers hierover te komen. Zij verwachten de resultaten in 2023 te kunnen presenteren.
Signaleren via data
Om op tijd te starten met de ondersteuning van de uiergezondheid biedt AHV een tool aan. Hierin worden de MPR-gegevens en robotdata geladen. Specialisten van AHV analyseren de data en bieden de veehouder en zijn AHV-specialist een overzicht van koeien die in aanmerking komen voor ondersteuning van de uiergezondheid. Hierbij wordt tot achttien maanden terug gekeken. Meer dan 800 melkveebedrijven in Nederland en België maken van deze unieke werkwijze. AHV werkt momenteel aan een app die hierin ondersteunt.
Tekst: Gerben Hofman