Royal GD is eind 2023, in opdracht van het ministerie van LNV, gestart met een onderzoek naar de prevalentie en risicofactoren van botulisme-infecties in Nederland. Binnen dit project werkt GD samen met de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).
In Nederland krijgen jaarlijks op zo’n 35 bedrijven runderen de ziekte. Vanwege de ernstige diergezondheids- en dierenwelzijnsschade op bedrijven is het wenselijk om dieren die risico lopen te beschermen. In de EU is echter geen botulismevaccin voorhanden waarmee runderen kunnen worden behandeld.
Binnen dit onderzoek kan, onder bepaalde voorwaarden, wel gevaccineerd worden. En het vaccin daarvoor is nu beschikbaar. De resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om de noodzaak voor toelating van een vaccin tegen botulisme te onderbouwen. Het onderzoek is gericht op bedrijven die willen vaccineren als interventie bij een uitbraak en op bedrijven die willen vaccineren ter preventie van een uitbraak.
Wat gaat GD onderzoeken?
GD brengt de risicofactoren van botulisme op (getroffen) rundveebedrijven in kaart om deze te kunnen onderbouwen.
- Vastestellen hoe vaak gebruik van vaccinatie bij een besmetting met botulisme gewenst is en stellen vast of het om botulisme gaat (pathologisch onderzoek en PCR door WBVR).
- Beschrijven van de bedrijfskenmerken van de bedrijven die gedurende het onderzoek hebben gevaccineerd.
- Zo nauwkeurig mogelijk beschrijven van de schade op bedrijven die te maken krijgen met een uitbraak, het aantal dieren dat als gevolg daarvan is gestorven, het productieverlies en andere gerapporteerde nevenschade.
- Alle gegevens worden anoniem verwerkt en zijn niet herleidbaar naar individuele bedrijven.
Loket botulisme-onderzoek
Wanneer er sprake is van een uitbraak of van een bedrijf dat risico loopt op botulisme kan de dierenarts contact opnemen met het loket ‘Botulisme onderzoek’ via de Veekijker rund, telefoon 088-2025555 om deelname aan het onderzoek en de inzet van het vaccin te bespreken.
Bron: GD