Uit recent onderzoek van ForFarmers Hendrix en Nutreco blijkt dat de verteringssnelheid van zetmeel in maiskuilen aanzienlijk toeneemt naarmate de mais langer in de kuil zit. Hierdoor wordt het risico op pensverzuring groter.
Onderzoek van ForFarmers Hendrix en Nutreco wijst uit dat de afbraaksnelheid van zetmeel toeneemt naarmate snijmais langer in de kuil zit. Het aandeel snelle koolhydraten kan oplopen tot 35%. De verteringssnelheid verandert het snelst in het eerste halfjaar en vlakt daarna af. Door deze veranderingen neemt het risico op pensverzuring toe. Dit effect is sterker naarmate het drogestofgehalte van de maiskuil hoger is (zie bijgevoegde grafiek).
Invloed rantsoenefficiëntie
Pensverzuring heeft naast verminderde gezondheid ook een minder goede benutting van het voer tot gevolg. Robert Meijer, productmanager melkvee: "Subklinische pensverzuring leidt al gauw tot 0,1 lagere rantsoenefficiëntie. Dat komt overeen met 2 kilo minder melk per koe per dag uit dezelfde hoeveelheid voer. Bij een bedrijf met honderd koeien gaat dat om 25.000 euro per jaar."
Sluipmoordenaar
Robert Meijer: "Veel maiskuilen gedragen zich nu, aan het einde van de winter, steeds meer als een sluipmoordenaar. Met ons Feed2Milk-rantsoenberekeningsprogramma spelen we pro-actief in op de veranderende eigenschappen van mais en de invloed daarvan op de balans tussen de Herkauw- en VerzuringsIndex. Op basis daarvan kan vroegtijdig het rantsoen worden bijgestuurd, zodat pensverzuring wordt voorkomen."