's Nachts zijn de temperaturen rond het vriespunt. Deze koude nachten vragen om extra aandacht voor uw jongvee. Een aantal tips van Agrifirm voor deze kwetsbare én kostbare groep dieren.
Koude luchtval voorkomen
Bescherm uw kalveren tegen koude luchtval door het plaatsen van een afdak.
Let op bij temperatuurschommelingen
Longontsteking ligt op de loer, wees hier alert op. Een longontsteking is vaak al zichtbaar voordat uw dieren hoesten. Neem daarom de tijd om uw jongvee goed te observeren. Hebben uw kalveren een snelle(re) ademhaling, staan ze met een typische kromme rug, zijn ze onvoldoende alert of is de voeropname lager dan normaal? Dit kunnen symptomen van (beginnende) longontsteking zijn.
Zorg voor voldoende stro
Met name de jongste kalveren zijn gevoelig voor kou. Zorg dus voor een dikke laag stro in de hokken.
Biestvoorziening van levensbelang
Zorg dat uw kalf binnen twee uur na de geboorte minstens twee liter biest binnenkrijgt, binnen tien uur minstens vier liter en binnen 24 uur minstens zes liter biest. Zo krijgt uw kalf voldoende essentiële voedingsstoffen binnen om direct na de geboorte een goede weerstand op te bouwen.
Pasgeboren kalf zo snel mogelijk op temperatuur
Uw pasgeboren kalf verbruikt energie om zichzelf op te warmen. U kunt het kalf op temperatuur brengen door het droog te wrijven. Ook het gebruik van een warmtelamp of kalverbodywarmer is een goede oplossing. Het jonge kalf produceert zelf nog te weinig warmte om zich tegen de kou te beschermen.
Verhoog tijdelijk de concentratie melkpoeder
Door kou kost het uw kalf extra energie om op temperatuur te blijven. Verhoog daarom tijdelijk de concentratie melkpoeder.
Vaker voeren
Probeer in plaats van twee keer, drie keer per dag te voeren. Houd de derde voerbeurt bij voorkeur ’s avonds laat, voor extra energie in de koude nacht. Dit geldt ook voor uw gespeende kalveren.
Aandacht voor water
Verstrek uw kalveren extra lauwwarm water tussen de melkbeurten door, zo blijven zij goed op temperatuur. Let er uiteraard goed op dat het water voor al uw diergroepen vorstvrij blijft.
Extra ondersteuning
Om de gezondheid van uw kalveren optimaal te ondersteunen kunt u Kalvolac Power CAIR inzetten. Deze melkpoeder bevat 100% zuiveleiwit, caseïnaat én bioactieve lactoferrine ter ondersteuning van het immuunsysteem. Daarnaast bevat dit melkpoeder CAIR: een mix van kruiden en etherische oliën dat de luchtwegen van uw kalveren ondersteunt.
Bron: Agrifirm