Het Bovine Respiratory Disease (BRD) is een overkoepelende term voor luchtwegaandoeningen bij runderen. De economische impact hiervan, zowel op de korte als op de lange termijn, wordt op veel bedrijven onderschat. Farmaceutisch bedrijf HIPRA heeft een vaccin ontwikkeld, dat in één keer tegen de vijf belangrijkste virussen, hoofdzakelijk betrokken bij BRD, beschermt.
“Op veel bedrijven zie je koeien met BRD-verschijnselen rondlopen, maar deze dieren worden lang niet altijd onderzocht en gemeld. De gevolgen van BRD zijn echter groot”, vertelt Oliver Maxwell, Europese specialist in diergezondheid en -management bij runderen, en ook dierenarts in Engeland.
Op de lange termijn wordt 23 procent van de besmette runderen al afgevoerd voor de eerste lactatie. Van de overige dieren haalt dertig procent de tweede lactatie niet, omdat de productie dermate laag is. Daarnaast zorgt BRD voor een lagere ADG (Average Daily Gain, oftewel de gemiddelde groei per dag).
Wat is BRD?
BRD is het ziektebeeld van een luchtweginfectie bij runderen dat kan uitbreiden naar een longontsteking. Dit veroorzaakt koorts, verminderde eetlust en luchtwegverschijnselen, zoals hoesten, neus- en ooguitvloeiing. Daarnaast neemt de melkgift af met gemiddeld vier kilogram per koe per dag. De symptomen kunnen worden gezien bij zowel bij de kalveren als melkgevende koeien. De gevolgen van BRD vormen een grote kostenpost.
Maar liefst vijf verschillende virussen zijn hoofdzakelijk betrokken bij BRD: BVD-1, BVD-2, IBR, BRSV en PI-3. Vaccinatie is onmisbaar in een strategische aanpak van deze dierziekten, meent Maxwell. Hiervoor zijn verschillende vaccins op de markt, die parenteraal (via injecties in de huid) en/of intranasaal (via de neus) kunnen worden toegepast.
Vaccin tegen BRD
Farmaceut HIPRA lanceerde half september het nieuwe vaccin DIVENCE®, dat immuniteit geeft tegen de vijf belangrijkste virussen, betrokken bij BRD. Dit versimpelt het vaccinatieprotocol en brengt het terug naar drie injecties met één vaccin in het eerste jaar. Bij kalveren wordt de basisvaccinatie met twee vaccinaties uitgevoerd, gevolgd door een herhalingsvaccinatie na een half jaar. Een jaarlijkse eenmalige herhalingsvaccinatie is vervolgens voldoende om gedurende een heel jaar bescherming te geven tegen alle vijf de virussen.
Gevaccineerde dieren vertonen volgens de farmaceut minder longschade, klinische symptomen, koorts en uitscheiding van BRSV en PI3. Ook voor IBR en BVD type 1 en 2 zijn vermindering van koorts, verschijnselen en uitscheiding aangetoond. Daarnaast is 94 procent van de dieren beschermd tegen BVD type 1 en 2 besmetting van een kalf tijdens de dracht, wat staat voor een hoge effectiviteit. De combinatie van een veilig en effectief vaccin, maken dat HIPRA met trots de sterke registratie van DIVENCE® presenteert.
DIVENCE®wordt in drie verschillende vormen uitgebracht: DIVENCE® Penta, Tetra en IBR Marker Live. Op deze manier kan worden gekozen voor het volledige pakket van virussen, kan IBR worden uitgesloten of enkel tegen IBR worden gevaccineerd.
Markers
Dit vaccin sluit ook aan op de naderende aanscherping van het IBR- en BVD-bestrijdingsprogramma, waarin vaccinatie op veel bedrijven verplicht zal gaan worden. DIVENCE® bevat markers tegen IBR en BVD, zodat bij monitoring een onderscheid kan worden gemaakt tussen de wild-types van deze virussen en gevaccineerde dieren. Dit geldt voor serologie, tankmelkonderzoek en individuele melkmonsters. Alle IBR-vaccins in Nederland zijn al markervaccins, maar voor wat betreft BVD is DIVENCE® wereldwijd de eerste en het enige markervaccin.
“Dit is een grote stap in de BVD-bestrijding”, aldus Jessica Hartjes, Business Manager Ruminants bij HIPRA Benelux. “Onterecht positief testen op BVD door vaccinatie is hiermee verleden tijd. DIVENCE® is een recombinant vaccin dat werkt op andere viruseiwitten dan de commerciële testen van BVD, waardoor koeien wel immuniteit krijgen, maar niet onterecht worden opgemerkt in de monitoring.”
Wat is uw huidige vaccinatieschema?
“Niet ieder bedrijf vraagt om hetzelfde vaccinatieschema. Ga daarom na of de huidige ingezette vaccinatiestrategie wel past bij uw bedrijf. DIVENCE® geeft ons ook meer ruimte om keuzes te maken, doordat het gemakkelijk kan worden gecombineerd met andere vaccins, zoals intranasale vaccins en vaccins tegen Mannheimia haemolytica. Dus ga het gesprek aan met je dierenarts en versimpel je vaccinatiestrategie.”
Tekst: Kim Sjoers