Steeds meer melkkoeien die vers gras eten, in de stal of in de wei, raken besmet met leverbot. Een leverbotbesmetting kan leiden tot verminderde weerstand, verminderde melkproductie, slechter groeiend jongvee en afgekeurde levers van geslachte dieren.
De leverbotslak, die als tussengastheer verantwoordelijk is voor het verspreiden van de parasiet, komt met name voor op veen- en kleigronden. Door vernatting worden de omstandigheden voor de leverbotslak echter in steeds meer gebieden gunstig. Het probleem groeit dus.
Bestrijding leverbotinfectie moeilijk
De mogelijkheden om leverbotinfecties te bestrijden zijn beperkt. Vanwege de kans op residuen in de melk zijn er geen chemische middelen toegestaan om melkvee te behandelen tegen leverbot, ook niet als koeien 'droog staan'. Tegen middelen die bij jongvee en schapen gebruikt mogen worden, ontstaat steeds meer resistentie. Daardoor is behandeling niet meer effectief. Onderzoek naar preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen is dus noodzakelijk.
Gezamenlijk onderzoek leverbot
Het Louis Bolk Instituut is samen met WUR Livestock Research, OrgANIMprove, PPP-Agro, Natuurweide en veehouders het praktijkonderzoek Integrale Diergezondheid: leverbot en maag-darmwormen (2014-2016) gestart. Het doel is om de leverbotsituatie op individuele bedrijven in kaart te brengen en te komen tot gerichte maatregelen die de besmettingsdruk verlagen. Zo is in 2014 een instrument ontwikkeld en uitgetest op melkveebedrijven. Daarmee kan de veehouder de status van leverbot op zijn bedrijf beoordelen, de risicofactoren in kaart brengen en inzicht verwerven in mogelijke preventieve maatregelen.
Onderzoeksresultaten worden in 2016 gepubliceerd.
Meer informatie
Louis Bolk Instituut
Hoofdstraat 24
3972 LA Driebergen
T.: +31 (0)343 526860
E.: info@louisbolk.nl
W.: www.louisbolk.org