Goede klauwgezondheid gaat uit van een optimale kwaliteit van de klauwhoorn in combinatie met een juiste belasting. De kwaliteit van de klauwhoorn wordt vooral beïnvloed door erfelijke aanleg (fokkerij) en voeding. De klauwbelasting is afhankelijk van de huisvesting. Onder goede huisvesting wordt verstaan, voor zover het huisvesting met ligboxen betreft; een ligplaats met de juiste afmetingen voor ieder dier.
Boxmaten en de klauwgezondheid
Die afmetingen zijn voor MRY en Jersey runderen anders dan voor de huidige HF of Montbéliarde koeien. Past de boxafmeting bij de dieren, dan gaan zij tijdens een rustmoment liggen. Dit zorgt ervoor dat het mestcontact met de klauwen minimaal is, waardoor de klauwomgeving schoner en droger, én het risico op infecties lager is.
Comfort meten met Koe Comfort Index
De meest gebruikte parameter voor goede huisvesting is de zogenaamde “Koe Comfort Index” (KCI). Dit is een afspiegeling van het aantal dieren dat in de ligbox staat op een rustmoment. Dit rustmoment kan een paar uur vóór of na de ochtend- of avondmelking zijn. De KCI moet dan kleiner dan 15 procent zijn.
Staat een te hoog percentage koeien op een rustmoment, dan geeft dit aan dat de boxafmeting niet goed bij de koeien past (te krappe boxen), met overmatige belasting van de klauwlederhuid en uiteindelijk meer kans op kneuzing of minder kans op herstel van de belasting en meer klauwproblemen tot gevolg.
Bron: GD