Fosfor is een essentieel mineraal dat koeien in voldoende mate nodig hebben voor een goede algemene conditie en optimale klauwgezondheid en vruchtbaarheid. Het creëren van goed inzicht in de mate van opname van fosfor uit het rantsoen en de uitscheiding van fosfor in de geproduceerde melk zijn daarom erg belangrijk.
Waarom is fosfor belangrijk voor melkvee?
Een koe heeft fosfor nodig voor haar weerstand en fysieke groei, voor de ontwikkeling van een foetus na inseminatie en voor een goede melkproductie. De meeste fosfor is nodig bij de productie van melk. Daarbij is fosfor belangrijk voor de penswerking, vorming van microbieel eiwit en de productie van enzymen.
Een fosfortekort kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid, een verlaagde voeropname, melkproductie en botontkalking. Bij groeiende dieren kan dit leiden tot vervorming van het skelet en een slechte voerefficiëntie. Met name vaarzen en tweede-kalfs koeien lopen meer risico: zij produceren veel melk, terwijl ze nog moeten groeien en een beperkte voeropnamecapaciteit hebben. Om de melkproductie op peil te houden is het belangrijk rekening te houden met fosfor.
Strenge bemestingsnormen zorgen voor lager fosforgehalte
Door de strenge bemestingsnormen nemen de fosforgehalten in de mest af, wat ook effect heeft op het fosforgehalte in het ruwvoer. Wat volgens Eurofins Agro opviel, is dat in 2020 het fosforgehalte van de voorjaarskuilen (voor zover bekend) nog nooit zo laag is geweest, sinds er wordt onderzocht op fosfor.
Wanneer en hoeveel fosfor heeft een koe nodig?
Uit onderzoek van de GD (2020) blijkt dat het fosforgehalte in de melk sterk varieert tussen individuele koeien en melkveebedrijven. Voor optimale gezondheid van de veestapel is de hoeveelheid uitgescheiden fosfor via de melk bepalend voor hoeveel fosfor er nodig is in het rantsoen, voor een gezonde productie van deze melkhoeveelheid.
Vanwege de hoge melkproductie aan het begin van de lactatie is de fosforbehoefte hier het grootst. Aan het eind van een lactatie kan de koe de aangesproken fosforreserves weer aanvullen. Een optimale drogestofopname, met daarbij een goede herkauwactiviteit, is van belang. Des te beter de herkauwactiviteit is des te gunstiger dit is voor de fosfor-recycling in het lichaam. Speeksel bevat veel fosfor en zorgt er namelijk voor dat het de pens weer instroomt. Slechte herkauwactiviteit betekent dus weinig recycling van fosfor in het lichaam. Dit kan negatieve gevolgen hebben in de zin van een potentieel P-tekort. Een koe gebruikt ongeveer 1/3 van het benodigde fosfor voor onderhoud. De rest wordt uitgescheiden via melkproductie. Wanneer de koe meer fosfor uitscheidt via de melk dan dat ze opneemt, spreekt ze haar beperkt aanwezige botreserves aan, om de tekorten te compenseren. Het is daarom altijd goed om aandacht te hebben voor het fosforgehalte.
Hoe herkent u een fosfortekort?
Als u wilt weten of uw melkvee lijdt aan een fosfortekort dan is bruinrode urine een goede indicatie om naar te kijken. De bruinrode urine ontstaat, doordat rode bloedcellen worden afgebroken. Een ‘downer koe’ (liggend, lage BCS, verzwak) vertoont symptomen van een fosfortekort. Dit komt doordat fosfor een grote invloed heeft op de aanspanning van spieren. Een tekort aan fosfor leidt tot spierzwakte, waardoor de koe slecht in de benen komt.
Melkveehouder de Boer: tijdsbesparing en verbeterde diergezondheid
Veehouder Siem de Boer uit Warder: ‘‘Ondanks goed voermanagement hadden vooral mijn hoogproductieve koeien last van calcium-, magnesium- en fosfortekorten. Dit kostte mij altijd veel tijd en dus geld. Met de AHV Milk Start Paste worden deze tekorten nu ideaal, in één keer aangevuld. De calciumopname is heel snel door de toegevoegde vitamine D3. Ook krijgen ze een energie boost en worden ze snel actief, wat leidt tot verbeterde voeropname. Nu ben ik snel klaar en trek ik mijn koeien goed door de opstartfase heen.’’
De AHV Milk Start Tablet en de Milk Start Paste helpen de koe haar fosfortekorten aan te vullen voor een snelle, effectieve start van de nieuwe lactatie. Meer informatie geven onze Specialisten Diergezondheid graag in een vrijblijvend adviesgesprek. Kijk hiervoor op www.ahvint.com of bel 038-303 0127
Bron: WUR