Een goede klauwgezondheid is een essentiële basis voor een gezonde, fitte melkveestapel. Koeien zijn immers letterlijk en figuurlijk afhankelijk van hun benen en klauwen om zich goed staande te kunnen houden.
Hoe houdt u het beenwerk van uw topsporters optimaal? Tien tips van GD-dierenartsen Menno Holzhauer en Debora Smits, deskundigen op het gebied van klauwgezondheid.
- Behandel een kreupele koe zo snel mogelijk. Een koe die langer kreupel is, heeft een kleinere kans op volledig herstel.
- Een voetbad is een goed hulpmiddel bij de aanpak van stinkpoot en Mortellaro, maar alleen als dit juist wordt toegepast. Gebruik een voetbad dat voldoende lang (3 meter) en diep (15 centimeter) is en waar de koeien niet langs kunnen lopen. Ook is het belangrijk dat het bad gevuld wordt met een geregistreerd middel in de juiste concentratie en op tijd wordt ververst (richtlijn: 200-250 koepassages).
- Magere koeien (BCS< 2.5) hebben een grotere kans om kreupel te worden dan dieren in een ruimere conditie (BCS>3.5). Dit heeft te maken met het vetkussen in de klauw (tussenzool en klauwbeen). Andersom worden kreupele koeien mager door onvoldoende voeropname en meer (onnodig) energieverbruik. Voorkom deze vicieuze cirkel.
- Binnen een goede klauwverzorgingsaanpak hoort ook een structurele beoordeling (en eventueel bekapping) van de klauwen: twee keer per jaar de hele koppel of strategisch (bij droogzetten en 2-3 maand na afkalven), werkt goed op de meeste bedrijven.
- Koeien met een chronische Mortellaro-besmetting zijn de belangrijkste reden voor het onderhouden van een infectie in het koppel. Deze koeien zorgen voor een hogere of verhoogde besmettingsdruk vanuit de omgeving.
- Voorkom dat koeien scherpe bochten moeten maken en voorkom scherpe randjes of opstapjes in de stal. Als deze toch aanwezig zijn is het van belang dat de koe goed kan zien waar ze haar poten neerzet. Rustig opdrijven is dus belangrijk en overweeg de toepassing van rubber op deze plaatsen
- Zorg voor een goede mineralen- (Ca, Cu, Zn) en vitaminevoorziening (biotine). Een goede voorziening heeft invloed op de klauwhoornkwaliteit, maar ook op de weerstand van de huid.
- Als de boxen goed zijn (afmeting en zacht ligbed), zullen koeien vlot (< 1 min.) gaan liggen. De klauwen worden minder belast en de andere koeien hebben meer bewegingsruimte.
- Goede roosterhygiëne is belangrijk ter preventie van stinkpoot en Mortellaro. Een uitgebalanceerd rantsoen zorgt voor goede mest, maar schone roosters zijn net zo belangrijk.
- Als het jongvee al last heeft van Mortellaro, geef hier dan veel aandacht aan. Het doorvoeren van goede preventieve maatregelen (ontsmetten klauwen) wordt geadviseerd. Een pink die Mortellaro heeft gehad, heeft als koe namelijk een veel hogere kans om het weer te krijgen.
Studiegroepen Klauwgezondheid
Onder het motto ‘Topklauwen voor topsporters' organiseert GD Academy in januari en februari door het hele land studiegroepen klauwgezondheid voor melkveehouders. Hier zullen we in groepjes van 8 – 10 personen op het bedrijf van een collega-melkveehouder dieper ingaan op de invloed van huisvesting, koegedrag en voeding op de klauwgezondheid. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren